Beograd

Foto: Tanjug

11. 4. 2023. / 13.37

Šapić o BIRN-ovom otkriću: Ne znam da li je snimak autentičan, ali…

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da ne zna da li je snimak kojii je BIRN objavio autentičan, sečen ili montiran, ali da ga “neće zaustaviti da rasturi ovaj lopovski sistem naplate karata u gradskom prevozu”

Aleksandar Šapić je ovo rekao odgovarajući na pitanja novinara o pisanju BIRN-a koji je objavio audio snimak na kojem se čuje njegov šef kabineta Nenad Milanović kako nudi novi, namešteni, tender Kentkartu, ako raskinu ugovor o naplati karata u gradskom prevozu.

Kako baš sada?

Gradonačelnik Beograda je rekao da mu skoro mesec dana prete tim snimkom, kao i da se snimak pojavio baš kada on tri dana govori o malverzacijama u sistemu javnog prevoza.

Na snimku jeste glas Milnovića, rekao je Šapić, “ali on se sastao više od 50 puta” sa sa predstavnikom Kentkarta i “ne zna je li to montirano iz 50 sati razgovora, to neka utvrdi policija". Naglasio je da je ovo prvi put da se državni službenik optužuje da je hteo da zaštiti interes Grada, te da je "čitav sistem lopovski” i da se “sa njima se ne sme nastaviti saradnja".

Gradonačelnik Beograda tvdri i da cela priča nema veze sa turskom državom, već sa našim čovekom Terzićem koji je nosilac ovog posla.

A njegova ideja je bila, kaže Šapić, da se dogovori jer je mislio da postoji problem sa kontrolom sistema, ali upravo ljudi iz Sekretarijata za prevoz su mu rekli da je ceo sistem lopovski.

Protest kontrolora

Veći broj kontrolora u javnom gradskom prevozu u Beogradu okupio se danas u znak protesta ispred Medija centra, uoči konferencije za novinare turske kompanije Kentkart, koja, odlukom Skupštine grada, gubi taj posao.

Tom odlukom oko 350 kontrolora ostaju bez posla od 1. maja.

Šapić je ocenio da je dobra volja Grada da kontrolorima koji štrajkuju izađe u susret, iako su oni zaposleni kod privatnog poslodavca.

"Oni su deo privatne firme, koji nisu marili za njih", rekao je Šapić.

Kentkart: Razloge za raskid menjaju iz dana u dan

"Razlozi za raskidanje ugovora sa kompanijom Kentkart se menjaju iz dana u dan kao i druge stvari u vezi sa gradskim prevozom u Beogradu, sistem je 11 godina radio bez problema", rekao je na konferenciji za novinare direktor kompanije Kentkart Veljko Vlahović.

Vlahović je potvrdio saznanja BIRN-a da je šef kabineta gradonačenika Aleksandra Šapića Nenad Milanović ponudio Kentkartu da pristane na raskid ugovora u zamenu da namesti Kentkartu buduću javnu nabavku.

"Ako ne prihvatimo ponudu ulazimo u rat. Kao predstavnik kompanije, ni ja ni moje kolege nismo nikada bili izloženi nekom takvom predlogu koji je direktno uvlačenje u nezakonite stvari. Mi ovo tumačimo kao klasičnu ucenu da prihvatimo nešto što nam je nametnuto, a što se predstavlja kao sporazumni raskid ugovora, ali mi nikada ni na kakav sporazum nismo pristali", naglasio je Vlahović.

On je dodao da se iz svega navedenog može zaključiti da nije u pitanju nikakav javni interes, već interesi pojedinaca iz gradskih vlasti.

Vlahović je naveo i da Turska i Srbija imaju bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija, što znači da, ako dođe do kršenja ugovora, strani investitor treba da obavesti nadležne organe i tada počinju pregovori od šest meseci tokom kojih spor treba da proba da se reši mirnim putem.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu