Društvo

Kome smeta Ana Frank: Detalj Dnevnika

Foto: Copyright Tanjug AP/

12. 4. 2023. / 20.36

Knjige na cenzuri: Ana Frank nepodobna za Holokaust

Postalo je dovoljno da neki roditelj proceni da je neko književno ili umetničko delo nepodobno, pa da se ono ukloni ili prepravi. Najnoviji primeri su Ana Frank, Agata Kristi i Mikelanđelov David

U jednoj sceni grafičkog romana "Dnevnik Ane Frank: Grafička adaptacija" Ana hoda među statuama golih žena, a kasnije predlaže prijateljici da jedna drugoj pokažu grudi.

To je zasmetalo članicama konzervativne grupe "Mams for liberti“, tvrdile su da knjiga umanjuje značaj Holokausta i – Srednja škola na Floridi je uklonila knjigu iz svoje biblioteke.

Zatim, nedavno je javljeno da je izdavač HarperCollins izmenio nekoliko romana Agate Kristi zbog reči koje imaju bilo kakve uvredljive reference, a odnose na rasu, opis ženskog tela ili imaju pojedine prideve koji bi mogli da budu uvredljivi iz današnje perspektive.

U pitanju su misterije sa Herkulom Poaroom i gospođicom Marpl objavljene između 1920. i 1976. godine, koje su objavljene ili treba da budu objavljene u novim verzijama izdavača HarperCollins.

Izmenjen je deo Smrti na Nilu sa Herkulom Poaroom u kome se gospođa Alerton žali na decu, a u Karipskoj misteriji sa gospođicom Marpl, deo u kome se opisuju zubi radnika u hotelu.

Naslov njenog romana Deset malih crnaca je još ranije preimenovan u I ne osta nijedan.

Krajem marta, jedan roditelj đaka šestog razreda u Floridi žalio se da mu je dete bilo izloženo pornografskom sadržaju kad je na času renesansne umetnosti nastavnik pokazao sliku statue Mikelanđelovog Davida,  jednog od najvećih remek dela zapadne civilizacije.

Odbor te škole je tražio direktorkin otkaz, iako je ona na početku školske godine roditeljima poslala informaciju da će deci, tokom nastave, biti pokazan David.

Ovo su primeri cenzure književnih i drugih umetničkih dela samo iz ove godine.

U Srbiji je sredina liberalnija. Poslednji slučaj ovakve vrste cenzure je iz kraja novembra prošle godine, kad su  roditelji u Novom Pazaru tražili da bioskop tamošnjeg Kulturnog centra skine sa repertoara animirani film Čudesni svet Diznijeve produkcije zato što je glavni junak, tinejdžer, zaljubljen u drugog dečaka.

Roditelje iz Novog Pazara podržao je pokret "Dveri“. Ispostavilo se da njihova podrška nije uspela, zato što je te nedelje Čudesni svet bio najgledaniji film u Srbiji.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu