Društvo

Foto:Aleksandar Anđić

15. 4. 2023. / 18.56

Gde su nam deca: Opštine nemaju pouzdan spisak stasalih za školu

U Prekršajnom sudu u Beogradu ne postoji nijedan zahtev lokalne samouprave za pokretanje postupka protiv roditelja zbog toga što dete nije na vreme upisao u predškolsko ili prvi osnovne. Opštine čak nemaju ni pouzdan spisak dece predškolskog i školskog uzrasta

Zakon obavezuje roditelje da decu upišu u pripremni predškolski program i u osnovnu školu. Da nedavno nije cela Srbija brujala o osmogodišnjoj devojčici iz beogradskog naselja Mirijevo o kojoj institucije nisu znale ni da postoji, pomislilo bi se da u prestonici svi roditelji ispunjavaju pomenutu dužnost.

Jer, u Prekršajnom sudu u Beogradu ne postoji nijedan zahtev lokalne samouprave za pokretanje postupka protiv roditelja zbog toga što dete nije na vreme upisao u predškolsko ili prvi osnovne, pokazuje istraživanje "Politike“.

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u članu 24 kaže da nadležni organ jedinice lokalne samouprave podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika čije dete nije blagovremeno upisano, odnosno koje ne pohađa predškolsko, najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je o tome obavešten. U tom zakonu nije propisana kazna za roditelja koji ne upiše dete, ali to je druga tema.

Zahteve za pokretanje postupka protiv takvih roditelja uglavnom pokreće škola. Od 2020. godine u Prekršajnom sudu podneto je 189 takvih zahteva, 16 su iz ove godine. Ali, ni ti zahtevi se ne rešavaju, najčešće zato što  je nesavesne roditelje nemoguće naći na adresi koju je navela škola.

Opštine nemaju pouzdan spisak dece koja su stasala za upis, iako bi trebalo. Izgleda da niko ne proverava da li roditelji ispunjavaju svoju obavezu.

Škole nemaju od koga da dobiju informaciju koju decu da očekuju svakog prvog septembra, i zavise od roditelja. Čini se da nedostaje komunikacija.

S.Ć./Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu