Beograd

Foto: Tanjug

16. 4. 2023. / 16.08

Aleksandar Šapić: Od septembra besplatni vrtići za sve

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je u uskršnjem intervjuu za portal Pink.rs da će od 1. septembra vrtići u Beogradu biti besplatni za svu decu

Grad Beograd je obezbedio novac da sva predškolska deca budu subvencionisana 100 odsto i to nevezano od toga da li idu u državne ili privatne vrtiće, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Ta usluga, kaže, strahovito mnogo košta, ali to ne znači da nije toga vredna, pa će novca za to biti, iako je u poslednjih nekoliko godina gotovo dupliran broj dece koja idu u predškolske usluge.

"Mi smo to najavili prošle godine kad smo spremali budžet“, rekao je Šapić, rekao je gradonačelnik, te da je to "možda i najvažnija informacija za sve roditelje“, koji će, dakle, bez obzira na to da li su na rubu siromaštva ili imućni dobijati jednake subvncije od Grada za predškolsku decu.

Značajno je i da će Beograd, obećava Šapić, nastaviti da povećava svoje kapacitete "gradnjom novih vrtića i ubacivanjem u sistem grada privatnih vrtića koji ispunjavaju uslove.“

Lepu vest roditeljima predškolske dece Šapić je saopštio u jeku afere koju je izazvao snimak na kome se čuje da šef njegovog kabineta Nenad Milanović nudi nameštanje tendera predstavnicima Kompanije Kentkart ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora sa GSP-om iz 2021. godine.

Beograđani na vodi

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović upozorila je početkom godine da za gradsku vlast Srpske napredne stranke (SNS) prioritet u izgradnji infrastrukture ima naselje arapskog investitora Beograd na vodi, a na račun svih ostalih Beograđana koji godinama čekaju na škole, vrtiće, domove zdravlja i kanalizacije.

"Dok će se u Beogradu na vodi graditi vrtić“, upozorila je Popović, ljudi u Mirijevu, Borči, na Vračaru, Stepi Stepanović, Miljakovcu 3, Mladenovcu, Sremčici i Stepojevcu i posle toliko godina vapaja neće dobiti svoj”, zbog čega, između ostalog, Beograd na vodi jeste  "simbol društvene nepravde koju SNS seje“.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu