Beograd

Opasno po život: Stari Savski most

Foto: FoNet

17. 4. 2023. / 15.52

Stari Savski most: Oštećenja vidljiva golim okom

Dok se vode diskusije o tome da li ga treba rekonstruisati ili porušiti, stari Savski most propada. Na šetalištu kod Gazele pojavile su se velike rupe, a udruženja građana upozoravaju da se Savski nasip planski urušava

Na starom Savskom mostu u Beogradu vidljiva su velika oštećenja, ispod brojnih rupa na asfaltu vidi se metalna podloga, a zarđali su i oštećeni metalni delovi mosta pored kolovoza.

U javnosti se proteklih nekoliko meseci često pominjalo uklanjanje tog mosta i izgradnja novog na njegovom mestu, a poslednja informacija koju je objavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je da će uklanjanje mosta početi u junu ove godine.

Toj odluci se protivi veliki broj građana, nevladinih organizacija i udruženja i pojedine opozicione stranke. Građani koji privatnim automobilima ili gradskim prevozom, svakodnevno prelaze u oba smera, tvrde da je most značajan za žitelje s obe strane reke Save.

"Uprkos tome što nije baš u dobrom stanju, ljudi koriste most i on puno znači većini građana", rekao je FoNetu stanovnik Novog Beograda Nemanja Torbica. On deli mišljenje mnogih sugrađana da most treba zadržati na tom mestu zbog istorijske važnosti, ali i da je zbog bezbednosti potrebna popravka kolovoza i konstrukcije mosta.

Oštećeno je takođe i Savsko šetalište, na potezu od mosta Gazela ka Adi Ciganliji sa beogradske strane, i od poteza Gazele ka Brankovom mostu sa novobeogradske strane.

Vidljivo je nekoliko velikih dubokih i širokih kratera, a znakova upozorenja na opasnost nema.

Najveći krater nalazi se sa novobeogradske strane kod mosta Gazela, dubine je oko 50 centimetara i širine skoro jednog metra. Sem oštećenja na samom šetalištu, primetna su i znatna oštećenja na zidinama obaloutvrde.

Na to su danas opet upozorila Udruženja građana Savski nasip, Za naš Kej i Zajednička akcija.

Kažu da su duž nasipa uz levu obalu Save u Novom Beogradu započeti nezakoniti radovi i ocenila su da je kopanje protivzakonito odobreno" samovoljom gradskih vlasti" i da policija mora stati u zaštitu života i imovine građana.

"Savski nasip je, prema analizama stručnjaka, u tolikoj meri oštećen kopanjima zbog postavljanja nelegalnih creva i cevi da je potrebna njegova hitna sanacija“, smatraju udruženja, navodeći da "uprkos desetinama prijava nelegalnih iskopavanja, Opština Novi Beograd Grad Beograd i JVP ‘Srbijavode’ nisu ništa učinili da bi se oštećenja sanirala".

Građani odlučno zahtevaju od policije da štiti zakon, koji je u ovom slučaju sasvim jasan, i da ne dozvoli bilo kome pa ni gradonačelniku Beograda da pod bilo kakvim izgovorom buši nasip i time ugrožava njihove živote i imovinu.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu