Zdravstvo

U Čačku se leči 200.000 stanovnika: Centar grada

Foto; M.Milenković

19. 4. 2023. / 19.36

Čačak kao Niš: Oftalmolozi smanjili liste čekanja na operaciju

Očno odeljenje čačanske bolnice ima šest specijalista i svi operišu najsavremenijom metodom, zbog čega se na operaciju katarakte čeka nekoliko meseci. U Beogradu se čeka od avgusta prošle godine

Kao što u Nišu od nedavno nema lista čekanja za kardiološke operacije, tako izgleda da i u Čačku uskoro neće biti pacijenata koji dugo čekaju na oftalmološke operacije.

Ka Opštoj bolnici u Čačku i očnom odeljenju gravitira čitav Moravički okrug, što je oko 200.000 stanovnika.

Na Očnom odeljenju čačanske Opšte bolnice radi šest specijalista. Svi oni operišu kataraktu najsavremenijom metodom, to je mikrohirurška, mikroinciziona tehnika, što je rezultiralo naglim smanjenjem liste čekanja.

"Čeka se manje nego u drugim centrima u Srbiji, najviše nekoliko meseci. Mi smo 2019. godine, čak uspeli da ukinemo potpuno listu čekanja, ali malo nas je korona omela i usporila nam rad, međutim, nadamo se da će to I dalje ići brzim tempom, kao I ranije”, rekla je za RINA-u dr Slađana Ranitović, načelnica ovog odeljenja.

Primera radi, pacijent koji bi u Beogradu u Kliničkom centru trebalo ovih dana da bude operisan, čeka od avgusta prošle godine.

Lekari iz Niša su, podsetimo, za 100 dana, 12 uzastopnih radnih vikenda i bez ikakve naknade, na Klinici za kardio-vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Niš urađeno je 248 operacija. Ovim podvigom i zalaganjem lekara iz Niša ukinute se liste čekanja na ovoj klinici.

Nezavisna zajednica Kreni-promeni nedavno je pokrenula peticiju kojom traže da lekari i ostali medicinski radnici iz Niša dobiju ordenje za svoje herojsko delo. Do danas, prikupili su 25.291 od 30.000 potrebnih potpisa.

S.Ć./RINA

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu