Društvo

Foto: Tanjug

22. 4. 2023. / 13.31

Tužba vozača u Vladi Srbije: Duguju im deset miliona dinara za dnevnice

Šest vozača, među kojima je i vozač Suzane Vasiljević, potražuju tužbom dug zbog neisplaćenih dnevnica i prekovremenog rada u poslednje tri godine. Tvrde da su zbog podnete tužbe ili premešteni ili razduženi. Za sve krive Dejana Matića direktor Uprave za zajedničke poslove

Šestorica vozača u Vladi Srbije podneli su tužbe Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv Uprave za zajedničke poslove republičkih organa sa zahtevom da im se isplati oko deset miliona dinara na ime neisplaćenih dnevnica i prekovremenog rada u poslednje tri godine.

Jedan od njih, Dobrivoje Stojanović, koji je šest godina vozio savetnicu predsednika države Suzanu Vasiljević kazao je, kako prenosi "Danas“, da je direktor Uprave za zajedničke poslove Dejan Matić ukinuo vozačima pravo na isplatu naknade za prekovremene sate, dnevnice i pripravnost.

"U javnim preduzećima dnevnica vozača iznosi 3.000 dinara, a nama se isplaćuje svega 150 dinara. Dnevnica za inostranstvo je 15 evra, a toliko u Nemačkoj košta jedna kineska čorba. Svakog meseca sam prekovremeno radio po 70 i više sati, ali plaćeno bi mi bilo svega pet-šest sati. Podneo sam tužbu jer sam samo u poslednje tri godine oštećen za 1,5 miliona dinara“, rekao je Stojanović.

Dodao je da je, kada je podneo tužbu, povučen s mesta vozača savetnice predsednika države.

"Kada je Suzana Vasiljević zatražila od direktora Matića da me vrati za njenog vozača, Matić je rekao da će to učiniti samo ako prethodno povučem tužbu. Moram da se zahvalim Suzani, jer mi je na putovanjima često davala novac za hranu, ona je shvatala u kakvom se problemu nalaze vozači“, kazao je Stojanović.

Naglasio je da se svih 105 vozača Uprave za javne poslove nalaze u istom problemu, ali da ne smeju da reaguju da ne bi ostali bez posla.

I njegov kolega Igor Kostić je razdužen, posle 22 godine rada, kada je podneo tužbu protiv te uprave.

"Niko iz Uprave nije hteo da razgovara s nama. Prelazili smo mesečno i do 10.000 kilometara, vozači su imali srčane napade, pucali su krvni sudovi… Pauze između dve smene često bi bile samo tri do četiri sata. S platama od svega 40.000-50.000 dinara mnogi vozači nisu u mogućnosti da sebi kupe ni sendvič. Postavlja se pitanje koliko naši državni funkcioneri zaista vrede, kada nas ovako malo plaćaju“, kazao je Kostić.

Dodao je da je Uprava 2021. godine kupila 300 vozila, među kojima je bilo 60 "audija“ i 100 "pasata“.

"Nedavno je na lizing ponovo obnovljen vozni park sa 150 luksuznih vozila kao što su ‘audi 6’ i ‘arteoni’. Ugovori su sklopljeni na 20 meseci s kilometražom do 50.000. Većina vozila tu kilometražu pređe za 14-15 meseci i onda vozila ‘leže’ u parku da se ne bi plaćali penali zbog prekoračenja ugovorene kilometraže“, kazao je Kostić.

U pisanom odgovoru Uprave za zajedničke poslove republičkih organa se navodi i da vozači koji su podneli tužbe nisu "razduženi“ već i dalje obavljaju poslove u skladu s pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu