Intervju

Medijska scena je haotična: Judita Popović

Foto: MC Beograd

22. 4. 2023. / 17.06

Judita Popović: Ne postoji opravdani razlog zašto peta frekvencija još uvek nije dodeljena

“Mislim da ne postoji politička volja da se iskorači iz postojeće situacije koja je nastala nakon što su frekvencije date ranijim korisnicima. čime se postojeće stanje u medijskoj sferi dodatno pogoršalo”

Odluka o dodeli pete nacionalne frekvencije još uvek  nije doneta, iako je od završetka konkursa prošlo skoroi pola godine.

Poslednjeg dana u  oktobru prošle godine, na sednici Saveta REM-a utvrđena je lista podnosilaca prijava na Javni konkurs za izdavnje  dozvola za pružanje medijske usluge televozijskog emitovanja za celu Srbiju,  Utvrđeni kandidati su Nova S, KCN, Kurir i BK televizija.  U uslovima konkursa piše da će REM doneti odluku najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih podnosilaca prijava, a te oidluke, kao što je rečeno, još uvek nema.

Članica Saveta REM-a Judita Popović ističe da se na sastancima REM-a o tome uopšte ne razgovara, i da oni već mesecima nisu imali redovnu sednicu.

“Kada bismo se sastali, sve se svodi na glasanje o tačkama dnevnog reda. Nema razgovora, nema neke sveobuhvatne analize medijske scene kojom bi se došlo do neke validne odluke u vezi pete frekvencije.”

Dodaje da ne postoji opravdani razlog da se odluka o petoj frekvenciji odugovlači, jer su kandidati određeni, pa REM ništa ne sprečava da odaberu jednog od njih.

Dalje navodi da su na dnevnom redu njihovih sastanaka samo neke tehničke stvari koje se tiču regulisanja pitanja cene naknade koju plaćaju pružaoci medijskih usluga.  Kaže da to u stvari “ne zadire u srž regulative koja je previđena Zakonom o elektronskim medijima, a to je pitanje kakav program emituju pružaoci medijskih usluga i koji su to ciljevi koji oni ne dostižu, a propisani su zakonom.

“Regulator se bavi nekim perifernim stvarima a ne ključnim, a to je najveći problem”, kaže Judita Popović.

Napominje da su kandidati ispunili sve uslove, još odavno, da su obavljeni razgovori i da imaju dokumentaciju koja je neophodna kako bi se donela odluka o nosiocu pete frekvencije.

Judita Popović pretpostavlja da odluka nije doneta “zato što ne postoji politička volja da se iskorači iz postojeće situacije koja je nastala nakon što su frekvencije date ranijim korisnicima čime se postojeće stanje u medijskoj sferi samo dodatno pogoršalo, ”, i kaže da su ponovnim odabirom te televizije dobile “nagradu”.

“I to zbog nepoštovanja zakona, zbog svog rada koji nije bio u skladu ni sa novinarskim ni sa zakonskim standardima, ali ipak nisu zbog toga snosili odgovornost nego su dobili još jednu priliku da sledećih osam godina svoj program plasiraju na teritoriji cele države.”

Prilikom dodeljivanja frekvencije veći deo Saveta REM-a vodio se elaboratima koji su prezentovani, ali ne i istorijom poštovanja zakona i pravilnika kojima je trebalo da se televizije vode.

“Elaborati su prazno slovo na papiru ukoliko televizije ne sprovode te elaborate, a ne sprovode se s obzirom da imamo medijsku scenu kakvu danas imamo.”

Ističe da su zakoni u medijskoj sferi suštinski dobri, ali da se ne sprovode i da je to zapravo naš najveći problem.

Dodaje da je posledica ovakve situacije “haotična medijska scena, da zato nema slobode govora, a govor mržnje je postao prihvatljiv. Sve vrste diskriminacije se na svakom koraku promovišu, a dokazano je da mediji  imaju veliki uticaj na društvo.”

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu