Politika

Danas na Spomen-području Donja gradina: Aleksandar Vučić

23. 4. 2023. / 13.14

Aleksandar Vučić: Kada Srbinu dozlogrdi onda više povratka nema

Na komemoraciji žrtvama ubijenih za vreme NDH u Spomen-području Donja gradina predsednik Srbije govorio o izlaznosti na današnjim izborima na severu KiM, i o jedinstvu srpskog naroda gde god da se nalazio

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina danas su položeni venci za više od 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja i 127.000 antifašista koji su ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora, preneo je RTRS.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije položili su vence i cveće u Spomen-području Donja Gradina, a potom je služen pomen jasenovačkim žrtvama.

Komemoraciji su prisustvovali predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ostali zvaničnici iz RS i Srbije, kao i brojni građani.

Komemoracije žrtvama posvećene su proboju koncentracionog logora Jasenovac 22. aprila 1945, u kojem je učestvovalo poslednjih 600 logoraša, od kojih je preživelo njih oko 100.

Logor Jasenovac formiran je tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Jevreja, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške NDH.

U tom logoru prema podacima Javne ustanove spomen područje Jasenovac na osnovu prikupljenih imena, od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. godine, ubijeno je 83.145 žrtava, a među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

Spomen-područje Donja Gradina se nalazi na desnoj obali Save, a u toku Drugog svetskog rata bio je deo logora Jasenovac.

Predsednik Vučić je iskoristio priliku da se pred okupljenima zahvali predsedniku Dodiku "što već 9 godina zajednički obeležavamo i stradanje našeg naroda“.

"To je važno baš zato što ja nisam beogradski Srbin, i moj otac nije bosanski Srbin, obojica smo samo Srbi. Jednako onako kao što i drugi pripadnici našeg naroda, ma odakle da su samo Srbi. Mi jesmo jedinstven narod i to nikada niko neće moći da promeni. Ono što se promenilo je mnogo toga u našem odnosu prema spoljnim zbivanjima i promenila se emocija našeg naroda. Naš narod ne može da prihvati da smo mi uvek državni krivci. Danas Srbi na svaki način i gotovo sasvim jedinstveno umeju da reaguju na svaku vrstu pritiska. Kada Srbinu dozlogrdi onda više povratka nema. Srbin samo hoće da bude svoj na svome i ništa više od toga", rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na današnje izbore na severu KiM.

" Pokušavaju da uspostave vlast onih koji tamo ni ne žive i nemaju ni dva posto glasova. Ja sa ponosom mogu da kažem da je do ovog trenutka izašlo samo nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno. Neće Srbi da služe tuđim interesima, hoće da služe svojim interesima", rekao je Vučić.

S.Ć./Danas/B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu