Kultura

Akcija umetnika za popravku svoje zgrade: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić

Foto: Tanjug

24. 4. 2023. / 19.03

Novac prikupljen aukcijom: Za krpljenje krova „Cvijete Zuzorić“

Članovi ULUS-a zadovoljni su subotnjom aukcijom, prikupljenim novcem moći će da zakrpe krov i obave još neke popravke na zgradi Umetničkog paviljona. Najavljuju nove akcije i nadaju se da dobijeni zajam Evropske banke neće propasti

Oko pola miliona dinara, koliko je prikupljeno na aukciji u subotu, Udruženje likovnih umetnika (ULUS) će upotrebiti za sanaciju svog izložbenog prostora, Umetničkog paviljona "Cvijete Zuzorić“ na Kalemegdanu, što im je i bio cilj.

Prodati su skoro svi ponuđeni radovi, oko 60.

To je deo radova članova ULUS-a koji su se nalazili u depou "Cvijete“, oko 300 umetničkih dela nastalih između 1950. i 2020. godine.

Cilj aukcije je bio da se ta umetnička dela udome, ali i da se podsete nadležni na obećanu rekonstrukciju i sanaciju Paviljona.

Vahida Ramujkić, članica Upravnog odbora ULUS-a, objašnjava da su dela ponuđena na aukciji bila neklasifikovana, i da su iz raznih razloga ostala u depou "Cvijete“.

Nakon što je pre tri godine ULUS doneo Pravilnik o napuštenim delima, umetnici ili njihovi naslednici odazvali su se pozivu i preuzeli radove, ali je oko 300 njih ostao neklasifikovan.

Subotnja aukcija je bila način da se ona spasu degradiranja, a i da se prikupi novac za popravku zgrade. Krov prokišnjava, pa zbog svake veće kiše postavljaju kofe kako bi se umanjila šteta. Sami dovode majstore za svaki kvar.

U martu 2021. požar je zahvatio potkrovlje Paviljona i onesposobio celu zgradu. Udruženje je od nadležnih dobilo obećanje da će renoviranja biti, Ministarstvo kulture i informisanja poverilo je izradu projekta rekonstrukcije gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture (autorke su Aleksandra Šević i Ksenija Ćirić), projekat je završen, Evropska banka je dala zajam da se to uradi, dobijena je i građevinska dozvola, ali – još uvek ništa.

Rok za realizaciju zajma Evropske banke ističe iduće godine. "Cvijeta“ nije na spisku prioriteta za rekonstrukciju instituciju kulture koje je objavilo Ministarstvo kulture.

Vahida Ramujkić najavljuje de će još biti ovakvih aukcija.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu