Tragedija u školi

Foto: AP Photo/Darko Vojinović

5. 5. 2023. / 6.53

Region u žalosti: Građani u Zagrebu, Banjaluci, Prištini odaju počast stradalima u Ribnikaru

Širom regiona građani se okupljaju na trgovima kako bi odali počast nastradaloj deci. Iz Zagreba poručuju da je vreme za tišinu i solidarnost. U Banajaluci dan žalosti i otvorena knjiga žalosti do nedelje, nekolicina građana okupila se i u Prištini da iskažu podršku i saučešće

"Zagreb je uz vas. Beograd 03.05.2023“ napisano je kod spomenika Petru Preradoviću na Cvetnom trgu, gde su građani palili sveće i ostavljali cveće, Ispisani su i inicijali ubijene dece i stradalog radnika obezbeđenja.

Inicijativa "Zagreb te zove“ je saopštila da neće biti govora ili posebnog isticanja, jer je cilj da se tihim činom pruži solidarnost porodicama poginule dece i građanima Beograda.

Dodaje se da prozivanje institucija i roditelja i traženje opravdanja za taj suludi čin neće vratiti decu roditeljima, ali da je bolna činjenica da su isti zakazali.

"Ova tragedija je alarm da se hitno moraju uvesti promene u vaspitanje, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu“, navodi se u saopštenju.

Inicjativa je upozorila da se tragedija može dogoditi i u Zagrebu ili bilo kom hrvatskom gradu.

Sveće i knjiga žalosti

U Repulici Srpskoj je danas proglašen dan žalosti.  Banjalučani su takođe izašli na Trg Krajine gde pale sveće i ostavljaju cveće pored "Krivog sata", javlja ATV.

Priština šalje podršku

Na poziv organizacije "Miredita, dobar dan", građani Prištine su okupili ispred zgrade Narodnog pozorišta da zapale sveće i iskažu saučešće porodicama dece stradale u pucnjavi.

U Banjaluci i Trebinju do nedelje će biti otvorena knjiga žalosti.

Košarkaš Luka Dončić ponudio da plati troškove sahrane žrtava i psihološku pomoć

Košarkaš Dalas Maveriksa i slovenačke reprezentacije Luka Dončić ponudio je da plati troškove sahrane za žrtve tragedije koja se desila u sredu u Beogradu.

Dončić će takođe preko svoje Fondacije platiti i troškove psihološkog savetovališta za porodicu i prijatelje preminulih, kao i zaposlene u školi.

"Srce mi je slomljeno zbog tragične pucnjave u Srbiji i izgubljenih života, uključujući onih nevine dece. Moje misli su uz porodice i društvo koje je pogođeno ovom tragedijom. Preko svoje Fondacije tražim način da hitno, ali i dugoročno pomognem đake, školu i porodice pogođene tragedijom u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“. Posvećen sam tome, daću više informacija o mogućnostima za pomoć kada budu dostupne“, stoji u Dončićevom saopštenju.

Z.S./Danas/ATV/Sportklub

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu