Politika

5. 5. 2023. / 17.27

Šta donosi ponedeljak: Protest opozicije i Vučićeve odgovore

Protest je zakazan za ponedeljak u 18 sati na Trgu republike. Predsednik Srbije rekao je da se do ponedeljka neće oglašavati o političkim protivnicima

Trodnevna žalost u Srbiji proglašena zbog masovnih ubistava koja su se dogodila u sredu i četvrtak završava se u nedelju u ponoć, ali vlast i opozicija ponedeljak čekaju u niskom startu.

Prvo se danas čulo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se do ponedeljka neće oglašavati o političkim protivnicima, ali da će od posle odgovoriti svima koji se raduju nesreći naše zemlje i onima koji su pozivali na nasilje. 

S druge strane, predstavnici opozicije u Skupštini Srbije pozvali su građane na protest u ponedeljak od 18 sati na Trgu republike u Beogradu.

Poslanici Narodne, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde (SSP), Ne davimo, Zajedno, Dveri i Zavetnika održali su zajedničku konferenciju za medije na kojoj su naveli da je situacija u zemlji takva da je potrebna hitna reakcija.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević naveo je da se protest organizuje zbog masovnih ubistava i pozvao građane da učestvuju u njemu, "da se više nikada ne desi da se neke deca ne probude da bi se Srbija probudila".

"Nećemo fabriku mržnje u Šimanovcima, želimo Srbiju koja neće nuditi mitomanske i pljačkom razorene institucije. Hoćemo da građanima vratimo sigurnost i bezbednost", rekao je Milivojević.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da je Srbija eksplodirala i niko da podnese ostavku. 

"Slušamo predstavnike vlasti, kažu desilo, pa nije se baš desilo samo od sebe. Vučić zna da kaže kakvu je majicu nosio ubio iz masakra, ali je prećutao da kaže da su mu junaci bili iz serija gde su kriminalci heroji. Ana Brnabić kaže sistem nije zakazao I potpuno je u pravu – nije zakazan, on je srušen i više ne postoji", kaže Tepić.

Poslanica Ne davimo Beograd Biljana Đorđević rekla je da je ovaj pokret pozivao građane na šetnju u nedelju, ali da se od toga odustalo pa su podržali predlog drugih opozicionih kolega da protest bude u ponedeljak.

B.G./FoNet/Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu