Fotoreporter: Marko Dragoslavic

7. 5. 2023. / 11.18

Protest Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije: Nećemo kozmetičke promene

Protestni skup "Zaustavite nasilje" najavljen je za ponedeljak 8. maj, s početkom u 13 časova ispred Ministarstva prosvete u Beogradu

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavio je protest u ponedeljak 8. maja i pozvao prosvetne radnike, roditelje, učenike i političke aktere da ih podrže.

"Protest se organizuje s ciljem da se Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete pozovu na suštinske, a ne samo kozmetičke promene, kako bi se narastajuće nasilje u društvu i prosveti konačno zaustavilo“, rečeno je u saopštenju ovog sindikata.

Nastavnici su zatražili smenu ministra prosvete Branka Ružića, kao i izmene Krivičnog zakonika i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Sindikat poziva sve prosvetne radnike, roditelje, učenike i političke aktere da podrže protest, jer je nasilje u školama odraz nasilja u društvu i tiče se svih građana“, dodaje se u saopštenju.

Zaposleni u prosveti, koji su članovi više sindikata, obustavili su rad u školama u četvrtak i petak širom Srbije, nakon pucnjave u  osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“, kada je trinaestogodišnji dečak u Beogradu ubio osam učenika i radnika obezbeđenja te škole, a povredio još šest đaka i nastavnicu.

Ogromni pritisci nakon zatražene smene ministra

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije upozorio je da od momenta kada su proglasili obustavu rada i izneli zahtev za smenu ministra, pritisak na zaposlene u prosveti je ogroman.

 

"Cilj tih pritisaka, koje sprovode direktori i školske uprave, je da se tragični događaji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ zatrpaju cvećem, svećama i suzama, a da se nakon toga sve nastavi po starom. Na to ne pristajemo, pozivamo roditelje na solidarost“, saopštio je NSPRS.

Zahtevi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) su da se izmenom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugih propisa kojima se reguliše ta oblast uvede mogućnost suspenzije učenika s nastave; da se izmenom Zakonika o krivičnom postupku definišu odgovarajuće kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja i da se ukine mogućnost anonimnih prijava protiv zaposlenih u obrazovanju.

Z.S/N1/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu