Beograd

Toponim Beograda: Francuska 7

Foto : Milovan Milenkovic

7. 5. 2023. / 14.36

Dom pisaca propada: Grad prebacuje problem na Republiku, a ova na Grad

Gradonačelnik Beograda tri nedelje ne odgovara udruženjima koja rade u Francuskoj 7, zgradi koja je kulturno dobro, na molbu da se spreči njeno urušavanje. Vlasnik zgrade je Republika, a korisnik Grad

Zgrada u Francuskoj 7, jedan od toponima Beograda, poslednjih sedam decenija propada zato što Grad Beograd i Republika ne mogu da odluče ko je nadležan da je rekonstruiše.

Korisnici objekta, Udruženje književnika Srbije (UKS), Srpsko književno društvo, Udruženje književnih prevodilaca Srbije i restoran "Klub književnika", kažu da je zgrada više decenija opasna i po one koji borave u njoj i po prolaznike. Fasada je oronula, krovne grede su trule, balkoni su skloni padu, strujne instalacije su dotrajale i stare više od 50 godina.

U ovoj zgradi je samo prošle godine održano više od 300 programa, tribina, književnih večeri, debata.

Zgrada je kulturno dobro. Podignuta je pre skoro 140 godina za advokata Milana Piroćanca, jednog od najznačajnijih protagonista političkog života u Srbiji 19. veka, predsednika vlade, ministra inostranih dela i šefa Srpske napredne stranke. Pretpostavlja se da je projekat kuće u duhu tada vladajućeg akademizma sa neorenesansnim elementima u obradi fasada, izradio arhitekta Jovan Ilkić.

Kako pišu "Večernje novosti“, Grad Beograd je pre dve godine opredelio sredstva za izradu dokumentacije za projekat sanacije, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada je uradio projekat sanacije fasade i krova objekta sa projektom dekorativnog osvetljenja.

I, tu se stalo.

Miloš Janković, predsednik UKS, za "Novosti" objašnjava da  su se obraćali gradu Beogradu, i "dobili objašnjenje da je vlasnik zgrade Republika Srbija. A kada smo se obraćali Republici, odnosno Ministarstvu kulture, dobijali smo odgovor da je imovina prebačena gradu na korišćenje. Kada smo ponovo pisali gradskim vlastima, odgovoreno nam je da su oni samo korisnici, a da je vlasnik zgrade Republika!“

Pre tri nedelje, sva tri udruženja koja rade u Francuskoj 7 pisala su gradonačelniku Beograda o ovom problemu, napomenuvši da su dva puta, prošle i pretprošle godine, podneli prijave na gradski konkurs za obnovu spomenika kulture.

Zato udruženja "opet mole“ gradonačelnika da naloži " izdvajanje sredstava kako bi se sprečilo dalje propadanje, a vrlo verovatno u perspektivi i potpuno urušavanje istorijskog objekta u Francuskoj 7. Imajući u vidu da je rekonstrukcija veoma skupa, reprezentativna udruženja su spremna i na kompromisno, ali spasonosno rešenje – sanaciju.“

Ponudili su i rešenje:  da se iznos sadašnjeg zakupa, koji "Klub književnika" plaća gradu, preusmeri na udruženja i da se od tih sredstava pokrenu radovi.

Odgovor gradonačelnika još nisu dobili.

S.Ć./Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu