Društvo

Vreme je za život bez nasilja: Novi Sad

Foto: Tanjug

7. 5. 2023. / 15.47

Novi Sad: Opozicija najavila protest za ponedeljak

Kako ne bi dočekali sledeću tragediju, opozicija poziva sutra na protest i traži ostavke odgovornih. Istim povodom biće održan protest i u Beogradu. Premijerka poručuje da se u svetu zbog masovnih ubistava ne napada država

Grupa opozicionih političkih partija i nevladinih organizacija pozvala je danas građane na protest "Sve mora da stane!“ povodom masovnih ubistava u Srbiji, koji će biti održan 8. maja u Novom Sadu na Trgu slobode u 18 sati, saopštio je Građanski pokret Bravo.

"Mi, građani Srbije, u ovom trenutku imamo samo dve mogućnosti: da sedimo kod kuće, gledamo lažove i inspiratore nasilja na televizijama Pink i Hepi, i čekamo sledeću tragediju ili da ispravimo kičmu, podignemo glavu i glas, i kažemo: ‘Sve mora da stane!’. Opcija ‘ne tiče me se’ ne postoji“, navedeno je u pozivu na protest .

Organizatori protesta su naveli da zahtevaju "momentalnu odgovornost onih koji sa pozicije vlasti decenijama proizvode nasilje“ i dodali da pružaju punu podršku centralnom protestu u Beogradu "Srbija protiv nasilja“ koji će istog dana i u isto vreme biti održan ispred Doma Narodne skupštine.

Takođe u ponedeljak 8. maja, ranije su pozvali građane poslanici parlamentarne opozicije da se u 18 sati okupe ispred Skupštine Srbije na protestu protiv nasilja.

opozicija traži institucionalnu odgovornost, smenu ministra policije Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i šefa BIA Aleksandra Vulina.

"Tražimo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru kroz momentalnu smenu članova REM-a. Hitno ukidanje rijaliti pograma i emisija koje promivišu nasilje, agresiju, nemoral i primitovizam na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Tražimo zabranu štapanih medija koji promovišu primitvizam, krše medijske kodekse i emitiju lažne vesti. Tražimo smenu rukovodstva javnog servisa RTS zbog emitovanja programa koji promiviše nasilje i kriminal“, naveo je Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, u ime opozicije koja je podržala ove zahteve.

Prema njegovim rečima rok za ispunjenje ovih zahteva je sledeći petak.

Tim povodom, premijerka Ana Brnabić je na TV Hepi  podsetila da su se u Srbiji i ranije dešavala masovna ubistva u Srbiji, 2002. u Leskovcu kada je ubijeno sedmoro ljudi, u Jabukovcu devetoro, a da se to dešava i širom sveta, da je ove godine u SAD bilo 19 masovnih ubistava u školama, podsetila je i na slučaj Andreas Brejvika u Norveškoj koji je ubio 77 osoba, mahom dece, a da je u Rusiji prošle godine 17 osoba ubijeno u školi a 21 ranjeno, dok je u Nemačkoj 2002. u školi bivši učenik ubio 16 ljudi.

A da se, rekla je premijerka,  "ni u jednom od tih slučajeva, niko nikada u tim zemljama nije iskoristio za politički obračun i napad na državne strukture, predsednika, vlast. To je zaista nezamislivo i neshvatljivo. Opozicija u ovom trenutku ne da vreme ni da se tuguje“.

Ogranak SNS opštine Vračar je opoziciji poručio da "ostane u mraku i tišini“ a ne da protestuje protiv nasilja.

S.Ć./FoNet/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu