Politika

Foto: Tanjug

7. 5. 2023. / 17.34

Rijaliti programi: Građani su za ukidanje, vlast nije

Dve peticije za ukidanje rijaliti programa potpisalo je više od 440.000 ljudi u kratkom roku, a to je i jedan od zahteva sutrašnjih protesta u Beogradu i Novom Sadu. Međutim, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Olivera Zekić ne misle tako

Juče je Društvo za srpski jezik i književnost Srbije pokrenulo na svom sajtu inicijativu za zaustavljanje urušavanje obrazovnog sistema, čiji je prvi zahtev "zabrana rijaliti i drugih programa koji propagiraju nasilje i nemoral, čime vređaju dostojanstvo čoveka i štetno utiču na formiranje ličnosti“.

Nakon nekoliko sati, njihovu inicijativu je potpisalo više od 20.000 ljudi.

U momentu pisanja ovog teksta, peticiju "Kreni-Promeni“ za oduzimanje dozvole televizijama Pink i Hepi koje imaju nacionalnu frekvenciju potpisalo je 420.714 ljudi.

Jedan od zahteva protesta koji su najavljeni za sutra u Beogradu i Novom Sadu je ukidanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Međutim, predstvnici vlasti ne misle tako..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u obraćanju građanjima nakon masakra na Vračaru, u OŠ "Vladislav Ribnikar" da deca ne gledaju televiziju, te da se ne može govoriti da je počinilac na bilo koji način bio pod uticajem rijaliti programa.

Premijerka Ana Brnabić je navela da rijaliti programi "nisu specifičnost“ Srbije i da dečak koji je u Ribnikaru ubio devet osoba "sigurno nije gledao rijaliti program“.

Predsednica Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić rekla je da se ne može reći da li nasilje više uzrokuju rijaliti programi, oni koji objavljuju poternice po mrežama, emisije u kojima se dehumanizuju oni sa čijim mišljenjem se ne slažemo, novine i portali koji su glavni promoteri tog nasilja, ali je svakako važno da se povede ozbiljan razgovor o tome.

S.Ć./Politika/NovaS/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu