Evrovizija

Večeras u Liverpulu: Luk Blek

Foto: AP

9. 5. 2023. / 23.20

Bravo za Luka Bleka: „Samo mi se spava“ ide u finale Pesme Evrovizije

Od deset polufinalista, Srbija je bila tek deveta zemlja koju su voditeljke pročitale da će se takmičiti u finalu u subotu. Izvođenje pesme „Samo mi se spava“ Luk Bleka pratili veliki aplauzi

Luk Blek ide u finale Pesme Evrovizije! Publike je glasala za njegovu pesmu "Samo mi se spava“, i Evropa i svet će moći opet da je čuju u subotu, 13. maja, na finalnoj večeri u Liverpolu.

Prva zemlja koja je "prozvana“ da ide u finale bila je Hrvatska, a Srbija tek deveta od deset mogućih.

Luk Blek je pevao za Srbiju koja tuguje za tragično nastradalima u školi "Vladislav Ribnikar“ i selima oko Mladenovca.

I tokom izvođenja pesme "Samo mi se spava“ i na kraju, Luku je pratio aplauz i oduševljenje publike.

Luk je imao belu košulju sa crnim florom i tračicama, autfitom kojim odaje počast žrtvama i solidariše sa Srbijom koju je zadesila ova tragedija.

Ove godine na muzičkom takmičenju Pesma Evrovizije učestvuje 37 država. Večeras ih je bilo 15. Osim Srbije, u  finale idu Hrvatska, Moldavija, Švajcarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska i Norveška

Neposredno pred početak večerašnjeg polufinala, Luk Blek je za Novu S rekao da mu je ovo najvažniji nastup u karijeri.

U Liverpulu je večeras održano prvo polufinale muzičkog takmičenja "Pesma Evrovizije“. Izabrano je prvih deset pesama koje će se u subotu 13. maja takmičiti za najbolju. U četvrtak, druge polufinalne večeri, pridružiće im se još deset kandidata.

Podsetimo, ovogodišnji domaćin Evrovizije  je Velika Britanija, grad Liverpul, nakon što Ukrajina kao pobednik takmičenja 2022. godine nije bila u mogućnosti da bude domaćin iz bezbednosnih razloga.

Od ove godine, u polufinalnim večerima glasa isključivo publika. .

Kao što je obavestila gledaoce, RTS je večeras, isključivo zbog unapred potpisanih ugovornih obaveza sa EBU – Evropskom radiodifuznom unijom, prenosila Pesmu Evrovizije samo na kanalima RTS 3 i RTS Svet, i na platformi RTS Planeta. Na isti način će prenositi i drugo polufinalno veče, u četvrtak 11. maja.

Juče, za RTS, Luk Blek je rekao da nije srećan zato što je  "poruka pesme upravo govorila i još ranije 2022. o strahovima i nemilim događajima koji se dešavaju širom sveta, ali mnogo je teže kada se nešto desi bliže vašem srcu, odnosno u Srbiji. Imali smo mnoge emotivne momente ovde, ali kao što sam već rekao, daću sve što imam da ponudim da nekako prenesem tu poruku koja je nažalost aktuelna sada kod nas, ali i u svetu“.

Ranije danas, na probi, Luk Blek je dobio ogroman aplauz i ovacije publike u areni koja prima 11.000 gledalaca. Sve ulaznice su bile prodate.

Ako je suditi prema prognozama kladionica Luke Black će se plasirati u finale, a na finalnoj listi prognoze su da će zauzeti 17. mesto. Za favorita i dalje važi švedska predstavnica Lorin sa pesmom "Tattoo“.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu