Društvo

Foto: Tanjug

10. 5. 2023. / 19.13

UNICEF: Pazite šta pišete i emitujete

Pojedini mediji se ne obaziru na stručna mišljenja da pogrešnim izveštavanjem o masovnim ubistvima mogu da doprinesu imitaciji takvih dela. Na primer, TV Happy

Proteklih sedam dana mediji svakodnevno objavljuju preporuke stručnjaka i institucija koje sadržaje nikako ne treba objavljivati zato što mogu da izazovu imitaciju takvih dela. Ali, pojedini mediji kao da im ili ne veruju ili ih ne čuju.

Tako, na primer, u UNICEF-ovim  Preporukama za izveštavanje o masovnim pucnjavama istaknuto je da su "istraživanja pokazala da način na koji mediji izveštavaju o masovnim pucnjavama mogu da doprinesu imitaciji takvih dela, dok odgovornim izveštavanjem može da se smanji rizik, a i da se edukuje javnost, pa samim tim i da se rizik od budućeg nasilja smanji“.

U ponedeljak, TV Happy je prikazala video snimak u kome se promoviše ubistvo kao osveta, za vreme gostovanja predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, uz obrazloženje da ga je navodno gledao maloletnik koji je osumnjičen za ubistva u osnovnoj školi.

Vučić je rekao da se ne može pronaći uzročno-posledična veza, ali da se mora doneti odluka i naći rešenje kako da se takvi sadržaji sa interneta uklone. On je dodao da je ovaj sadržaj, koji je prikazan na nacionalnoj frekvenciji, uklonjen sa interneta.

"Ovo je na jednoj od društvenih mreža prikazano, dečak ili monstrum ubica je bio pratilac ovog momka“, rekao je tada Vučić.

Naveo je da su policija i BIA pronašli osobu koja je snimila video u kojem promoviše ubistva kao osvetu za pretnje, ali tada nije rekao da li je taj mladić uhapšen.

Uoči prikazivanja ovog video snimka na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, gostujući na Dnevniku RTS-a, predsednik Vučić je potvrdio da je dečak koji je počinio masakr pratio taj sadržaj i nadležni organi za to imaju dokaz. "Nije samo TikTok u pitanju, već i druge mreže, kakva je razlika Jutjuba i TikToka? Videćete ovo na Jutjubu, napravljeno je kao video igrica, spot, u našoj zemlji urađeno, a ovaj mali dečak je to pratio, imamo dokaz", rekao je Vučić.

"Neverovatno je, kao da je indigom preslikano ono što je uradio“, zaključio je predsednik.

Pa ipak, dan nakon ove upozoravajuće izjave, prikazan je upravo video u kome je kako je rekao predsednik, "kao indigom preslikano ono što je uradio“. Ne bi li to video narod, od koga predsednik, kako to naglašava, ništa ne krije.

Takođe neposredno pre emitovanja pomenutog spota, novinarka An Mari Ćurčić uputila je apel kolegama novinarima da u ovim teškim trenucima za celu zemlju o masovnim ubistvima na Vračaru i u Mladenovcu izveštavaju na profesionalan način.

Ukazala je na takozvani Verterov efekat, navodeći definiciju Američke medicinske asocijacije.

“Masovno ubistvo je složen i destruktivan čin koji se dešava kao rezultat mnogih faktora. Jedan faktor koji je relevantan za širenje masovnih pucnjava i drugih "zaraznih“ ponašanja je generalizovana imitacija. U slučajevima masovnih ubistava/pucnjava, čini se da su mediji u velikoj meri odgovorni za obezbeđivanje modela za imitaciju. Iako postoje različite strategije koje bi mogle da funkcionišu u tandemu kako bi se promenila verovatnoća masovnog ubistva/ pucnjave, promena načina na koji mediji izveštavaju o tome je važan korak u sprečavanju i smanjenju imitacije ovih dela. Štaviše, verovatno je da se imitacija podstaknuta medijima proteže dalje od masovnih pucnjava. Medijski efekat se pokazao kod samoubistva (Verterov efekat), podrazumeva se u masovnim ubistvima/pucnjavama i može igrati ulogu u drugim ekstremnim događajima kao što su domaći terorizam i rasno motivisani zločini“, navela je ona definiciju Američke medicinske asocijacije.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu