Protest "Srbija protiv nasilja"

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

11. 5. 2023. / 14.04

Radomir Lazović: Skoro cela opozicija na Gazeli

"Svi su dobrodošli", kaže Lazović. Novo okupljanje u Beogradu je zakazano za petak u 18 sati ispred Narodne skupštine. Na samoj blokadi biće saopšteni naredni koraci

“U petak blokiramo Gazelu, a na samoj blokadi reći ćemo šta i kako dalje”, kaže za portal “Vremena” narodni poslanik iz pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović povodom novog protesta "Srbija protiv nasilja" zakazanog za sutra.

Protesti "Srbija protiv nasilja" organizovani su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima nakon dva masovna ubistva koja su se prošle nedelje dogodila u Srbiji.

Novo okupljanje u Beogradu zakazano je za petak u 18 sati, na istom mestu kao i prethodni put, ispred Narodne skupštine.

“Sutrašnji protest biće kao i prethodni. U ovom trenutku velike tuge i saosećanja sa porodicom i prijateljima žrtava ne bi imalo smisla praviti bilo kakav drugačiji skup. Na početku ćemo ponoviti naše zahteve, a zatim pozvati građane da odemo do mosta Gazela i blokirati ga. Na ovaj korak smo se odlučili jer želimo da izvršimo pritisak na vlast kako bi naši zahtevi što pre bili ispunjeni”, kaže Lazović.

Iako se u javnosti već pojavila informacija da će blokada mosta trajati dva sata, Lazović nije želeo da govori o detaljima.

“Naši zahtevi su veoma racionalni i vrlo konkretni. Neophodno je da se naprave hitni koraci kako bi Srbija napravila zaokret od nasilja ka brizi prema ljudima. Potrebne su hitne mere. Trenutak je veoma ozbiljan. Samo smo juče imali ubistvo žene u Novom Sadu, masovnu tuču u tramvaju u kojoj je jedan dečak izboden. Ne kažem da su ta dva slučaja u direktnoj vezi za onim što se dogodilo, ali svakako potvrđuju da je našem društvu potreban hitan zaokret. Da je sreće, vlast bi sama uradila ovo što tražimo, a ne da je potrebno da građani protestuju da bi se ukinule emisije koje promovišu nasilje i propagiraju kriminal”, napominje Lazović.

Iza organizacije i ovog protesta, kao i prethodnog stoji istih pet poslaničkih klubova: Zeleno levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo; Zajedno – Moramo; Ujedinjeni; Narodna stranka i Demokratska stranka. 

Lazović napominje da ovaj protest ne pripada nijednoj stranci ili organizaciji, da niko od političara na protestu neće govorti, kao da ni ovaj put neće biti stranačkih obeležja.

Svi su dobrodošli

Na pitanje da li su kontaktirali ili pozvali i druge opozicione partije, kao što su Dveri, koji su podržali protest, ali se nisu pridružili, ili Zavetnike, Lazović kaže “svi su dobrodošli”.

“Ja u ovom trenutku odbijam da se bavim takvim podelama ko dolazi, ko ne. Svi su pozvani. Svi su dobrodošli. Mi smo sve pozvali, a to su pitanja za njih. S druge strane, oni su podržali jedan od zahteva kao što je smena Branka Ružica, što je ispunjeno. Drugo, što se tiče zahteva za održavanje sednice parlamenta, uspeli smo da okupimo sve opozicione organizacije i svi su potpisali taj zahtev tako da ta odluka više nije u rukama predsednika parlamenta Vladimira Orlića, već su se po zakonu stekli uslovi da se sazove sednica. Dakle, mi imamo neki napredak i u tome jesu učestvovale i ove dve organizacije. To bih hteo da istaknem”, rekao je Lazović.

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) pred prethodni protest je saopštio da neće učestvovati na njemu iako su zahtevi opravdani, dok je iz Novog DSS posle nekoliko dana ćutanja stigao odgovor da je potrebno da prođe još vremena, te da se smire emocije.

Zahtevi

Zahtevi opozicije su hitno održavanje sednice parlamenta na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade kao i bezbednosna situacija u zemlji u najkraćem mogućem roku, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina; smena svih članova REM-a, ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, nemoral, agresiju primitivizam na televizijama sa nacionalnom frekvencijom; zabrana štampanih medija koji promovišu nasilje i primitivizam, objavljuju lažne vesti i krše Kodeks novinara; oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i Happy; smena rukovodstva RTS.

B.G.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu