Društvo

Uvek uz SPC: Alerksandar Šapić

Foto: Fonet

13. 5. 2023. / 19.13

Kako Šapić i patrijarh brane porodicu: Uz sijaset malih događaja na proslavi i vređanje

Kako bi odbranio porodicu od Evroprajda, gradonačelnik Beograda je u dogovoru sa SPC oformio Dane porodice, gde će skupiti 100.000 ljudi, a patrijarh Porfirije je štiti nazivajući sagovornicu "bedo jedna"

Dani porodice, manifestacija povodom 15. maja međunarodnog Dana porodice, odloženi su za  mesec dana, zbog žrtava dva masovna ubistva početkom meseca, rekao je juče gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Podsetio je da je ta manifestacija najavljena prošlog septembra, kada je u Beogradu održana Parada ponosa.

Tačnije, odluka je doneta nakon njegovog sastanka sa patrijarhom Porfirijem.

Kako je tada najavio, cilj te manifestacije je da pokaže ne samo stvari vezane za "porodicu već i širi kontekst zajedništva u našem narodu, kao i tradicionalne vrednosti“.

Šapić je tada još rekao da je njegova obaveza, kao gradonačelnika, da ima intenzivnu i dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i njegovom svetošću, te dodao da dokle god bude bio na toj funkciji, oni mogu da računaju na Grad u svakom vidu saradnje i komunikacije.

Juče, najavljujući odlaganje Dana porodice, Šapić je rekao da je "ideja  da zatvorimo čitav centar grada“, i dodao da će se tokom dvodnevnog trajanja manifestacije održati "sijaset malih događaja“, a da bi sve trebalo da počne sa kolektivnim venčanjem.

Šapić je rekao da očekuje prisustvo 100.000 ljudi, kao i da to "postane tradicionalna manifestacija“.

Patrijarh PorfirijeFoto: Tanjug

U kontekstu negovanja porodice, danas se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome patrijarh Porfirije govoreći o "senzitivnom jeziku“, kaže:

"Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’, pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“.

"Duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC“, reakcija je poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković povodom pomenutog snimka.

"U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči“, navodi poverenica ua objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Predsednik PSG Pavle Grbović naveo je na Tviteru da "ne veruje šta čuje, a još manje razume".

"Rečnik koji ne pristaje nikome, a najmanje patrijarhu. Pogotovo u državi koju je zapljusnuo talas femicida. Pritom ne razumem kako žena može biti jadnica i bednica, ali je zločin kad traži da bude psihološkinja ili dramaturškinja", naveo je Grbović.

"Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsetim, da je u poslednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine dece ostalo je bez majki…. Ili da podsetim da je od početka godine, za 4,5 meseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju zivote?!??“, napisala je Zorana Mihajlović, bivša potpredsednica Srpske napredne stranke.

Prema njenim rečima, "tužno“ je da bilo ko govori na takav način, a pogotovo kad tako nešto dolazi i iz usta patrijarha, jer je njegova odgovornost "velika, a sramota nemerljiva“.

U odbranu patrijarha od Zorane Mihajlović i "tajkunskih medija“, krenuo je "Alo“.

S.Ć./Danas/NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu