Pesma Evrovizije

Pobednica: Lorin

Foto: AP

14. 5. 2023. / 1.27

Pobednik je: Lorin iz Švedske, kao što se i očekivalo

Luk Blek, predstavnik Srbije završio je ovogodišnje takmičenje Evrovizije na 24 mestu. Lorin je prva žena koja je dva puta pobedila na Evroviziji

Lorin, predstavnica Švedske, pobedila je na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije sa pesmom Tatu. Dobila je 583 poena. Ona je druga žena u istoriji ovog takmičenja koja je pobedila dva puta. Švedskoj je ovo sedma pobeda.

Luk Blek, predstavnik Srbije i njegova pesma "Samo mi se spava“ su na 24. mestu. Od publike su dobili 16 poena, a od žirija – 14: po četiri od Portugalije i Hrvatske, tri poena od Nemačke i po jedan od Italije, Islanda i Grčke.

"Neprijatelj je pobeđen“, poruka je pesme Luk Bleka "Samo mi se spava“.

Neposredno pred početak večerašnjeg finalnog takmičenja, Luk Blek je za RTS koja je prenosila na Prvom programu iz Liverpula ovaj događaj, rekao:

Bravo: Luk BlekFoto: AP

"Krećem sa malo rasterećenijim mislima ovaj put upravo zato što smo ušli u finale. Bilo je jako teško. Velika konkurencija ove godine. Zašto sam ja zavoleo Evroviziju je zato što postoji puno koncepta, puno truda oko cele bine, oko koncepta nastupa, pa samim tim koliko toga više ima, toliko je i teže i veća je konkurencija", rekao je predstavnik Srbije.

Istakao je da je već jako nostalgičan zato što će večeras nastupiti poslednji put na evrovizijskoj sceni.

"Bilo mi je drago što smo bili tu u teškim trenucima jedni za druge i da smo uspeli malo i da se rasteretimo u nekom smislu. Ovo ću pamtiti celog života i trudiću se da ovaj nastup bude uživanje", poručio je Luk Blek.

Za predstavnicu Švedske Lorin glasali su žiriji gotovo svih zemalja. Prvih 12 poena dobila je od Ukrajine.

Lorin je prvi put pobedila na Evroviziji 2012. godine u Bakuu. Bila je sve vreme vodeći favorit kladionica i novinara.

Na drugom mestu je Kerijhe predstavnik Finske.

Osim predstavnika Srbije, u finalu Pesme Evrovizije nastupili su i takmičari iz Austrije, Portugalije, Švajcarske, Poljske, Francuske, Kipra, Španije, Švedske, Albanije, Italije, Estonije, Finske, Češke, Australije, Belgije, Jermenije, Moldavije, Ukrajine, Norveške, Nemačke, Litvanije, Izraela, Slovenije, Hrvatske i Velike Britanije.

Pobednika su odabrali članovi žirija i gledaoci iz svih 37 zemalja koje učestvuju na ovogodišnjem Evrosongu, uključujući i one zemlje koje nisu uspele da se plasiraju u finale.

Članovi žirija su glasali tokom sinoćne generalne probe, a gledaoci večeras. Prvi put su imali mogućnost da glasaju i gledaoci iz zemalja koje ne učestvuju.

Još od kako je pobedila na Melodifestivalenu, vodeći favorit kladionica bila je predstavnica Švedske i evrovizijska pobednica iz 2012. godine Lorin, koja bi trijumfom postala prva žena koja je dva puta pobedila na Pesmi Evrovizije.

Lorin je bila favorit i novinarima, a njen potencijalni rekord najviše preti da ugrozi Kerije (Käärijä) iz Finske, dok se kao favoriti još spominju predstavnici Izraela, Španije, Italije, Norveške i Ukrajine.

Arena u Liverpulu je bila krcata, bilo je 11.000 ljudi. Ulaznice su koštale od 30 do 380 funti.

Iduće takmičenje Pesme Evrovizije će se održazti u Švedskoj, baš u godini kad svetski popularni sastav ABBA slavi 50. godina.

Gledaocima iz Srbije, ovogodišnji prenos je u velikoj meri učinila zanimljivim komentatorka Duška Vučinić .

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu