Evrovizija

Ne zanima je šta ko priča o njenoj pesmi: Lorin

Foto: AP

Najbolja pesme Evrope: Plagijat najmanje dve pesme

Društvene mreže su krcate dokaza da je „Tattoo“, švedska pesma koja je sinoć pobedila na Pesmi Evrovizije plagijat Abinog hita „The Winner takes it all“, kao i da je pobedila zahvaljujući jubileju ovog svetski popularnog sastava

Tek što je pesma "Tatoo“ sinoć pobedila u Liverpulu na Pesmi Evrovizije, i Pvedskoj donela sedmu pobedu na ovom takmičenju, društvene mreže i mediji tvrde da je plagijat!

Zapravo, čim je "Tattoo“ pobedio na Melodifestivalen (švedsko takmičenje za izbor predstavnika na Evroviziji), neki korisnici društvenih mreža primetili da prvi akordi "Tatoo" liče na "Flying Free" hit španskog autora – pesmu "Flying Free" DJ Skudera i Xavija Metralle.

Zatim je španski ABC preneo je da je Lorin plagirala "Flying Free", pesmu koju su opisali kao himnu "zatvorenog noćnog kluba elektronske muzike Pont Aeri u Kataloniji".

Lorin je zatim optužena i da je iskoristila delove pesama ABBA-inog hita "The Winner Takes It All", a neki su tvrdili da ih "Tattoo" podseća na pesmu "Euphoria" sa kojom je pobedila prvi put.

Pre toga, a po nekima čim je počelo glasanje i svima postalo jasno ko će biti pobednik, pojavila su se mišljenja da je pobeda švedske predstavnice nameštena.

Naime, smatra se da je sve inscenirano kako bi Švedska bila domaćin Pesme Evrovizije baš na 50. godišnjicu pobede ABBA-e.

Na tvrdnje da je plagirala ABBA-u, Lorin je odgovorila: "Shvatam to kao kompliment", a komentarišući druge tvrdnje o plagiranju rekla je da im ne pridaje previše pažnje i da nema ni vremena ni prostora u glavi za to.

Nemoguće je ne primetiti da "Tattoo“ nije bio po volji 11.000 gledalaca takmičenja u areni u Liverpulu, zato što su nekoliko puta zvižducima reagovali odluku žirija iz pojedinih zemalja da joj daju najveći broj poena.

Lorin je rođena 1983. godine u Stokholmu kao Lorin Zineb Nora Talhaoui, u muslimanskoj porodici koja je emigrirala iz Maroka. Ušla je u istoriju Evrovizije kao prva žena koja je dva puta uspela da pobedi na ovom takmičenju.

Moguće je očekivati da će društvene mreže kao sledeći dokaz navesti da je pobeda Lorin nameštena, bila potreba Pesme Evrovizije da dobije prvu dvostruku pobednicu u svojoj istoriji.

S.Ć./B92

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu