Privreda

FOTO TANJUG/ ZORAN

16. 5. 2023. / 8.11

Protest poljoprivrednika: Nema straha, držimo se zajedno

Poljoprivrednici su danas izašli na protest širom Srbije i tvrde da će, ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahteve, sutra blokirati puteve. Uprkos pretnjama upućenim jednom od organizatora protesta, kažu da nema straha i ostaju pri svojim planovima

Protesti poljoprivrednika počeli su jutros širom Srbije. Posle jučerašnjih propalih pregovora sa Vladom Srbije, 11 poljoprivrednih udruženja odlučilo je da će danas izaći na ulice u Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Čenti, Kovinu i Bogatiću.

Učešće u protestima najavila je i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednika Stig, Naše mleko iz Mačve, Baski paori, Poljoprivrednici Bavanište i drugi poljoprivredni proizvođači.

"Protesti su počeli, mi smo danas na mestu pored puta, a sutra ćemo ući u blokade ako se ne ispune zahtevi", rekao je predsednik udruženja Stig Nedeljko Savić, za portal "Vremena".
Pretnje na lokalnom nivou
Kada je reč o pretnjama koje su upućene sinoć jednom od organizatora protesta, Nedeljko kaže da se za sada to dešavalo samo na lokalnom nivou.
"To su neki lokalni momci koji su pokušali nekog da zastraše, mi to nismo imali na našem terenu. Među nama straha, mi se držimo zajedno", objašnjava Savić.
Naš sagovornik je sa ostalim poljoproivrednicima trenutno na protestu kod Požarevca, u Braničevskom okrugu. Ukoliko se ne ispune zahtevi, sutra će blokirati puteve.
"Sutra ćemo blokiradi magistralni put, a što se tiče ostalih udruženja u drugim delovima Srbije, znaćemo više o tome sutra", kaže Savić.

Podsetimo, nakon neuspešnog sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, poljoprivrednicima je ponuđeno da juče tokom dana razgovaraju sa predsenikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Oni su sastanak odbili i potvrdili da će biti istrajni u protestima dok se ne ispune zahtevi.

Istrajni u zahtevima

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu.

Takođe, poljoprivrednici su pokušali da ukažu na poremećaje na tržištu, kao na primer da je cena pšenice od 18 dinara neprihtavljiva jer ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni.

Jedan od zahteva je da se formiraju zaštitne otkupne cene svežeg mleka od 78 dinara plus porez na dodatnu vrednost, regres za mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda i minimalne premije za mleko od 20 dinara.

Poljoprivrednici: Blokada puteva, ako se ne ispune zahtevi

Nema para za subvencije, ima za miting

Jedan od lidera šumadijskih poljoprivrednika Milan Milošević iz Rače rekao je FoNetu da bi ova sezona mogla biti poslednja za mnoge farmere, ratare i voćare koji su se zbog nebrige države našli u bezizlaznoj situaciji.

"Mi već godinama ukazujemo na probleme u svim granama poljoprivrede, ali u državi niko nije imao sluha za to. Jedino kada počnemo blokade puteva i ulica tada se navodno zainteresuju za nas, ali s obzirom da smo do sada više puta prevareni i izigrani, smatramo da su predsednik države i Vlada Srbije isključivi krivci za ovakvo stanje u poljoprivredi", rekao je Milošević.

On je naveo da poljoprivrednicima, zbog nedostatka novca u agrarnom budžetu, još nisu ispalaćene obećane subvencije, "što se do sada nikada nije desilo".

"Za subvencije nema para, ali će verovatno 26. maja biti novca i za autobuse, dnevnice i sendviče za te njihove marifetluke kojima oni navodno odgovaraju nekom silom i masovnim okupljanjem, što je jako ponižavajuće za ljude koji svojim radom hrane ovu zemlju", kazao je Milošević.

Podrška protestu

Z.S./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu