Društvo

Foto: FoNet/Ana Paunković

16. 5. 2023. / 11.08

GSP Beograd: Vratili se kontrolori, ali…

"Treba samo da proverimo karte da nas sistem registruje da samo na terenu", kaže jedan kontrolor. U atobusima nema validatora. Nikom se ne pišu kazne

Linija broj 16. jutros oko 9.40 na početnoj stanici u beogradskim Paviljonima u autobus ulazi tridesetak putnika. U vozilu koje su čekali petnaestak minuta, neubičajno dugo za ovu liniju, nema validatora.

Za putnicima ulazi grupica od pet šest muškaraca i žena. Da su kontrolori, shvatilo se kad su izvadili aparate za proveru karata. 

Svi zbunjeni.

“Šta je sada?”, pita jedna putnica. ”Kako da otkucam kartu kad nema ovih…” i pokazuje na žutu šipku na kojoj je do skoro bio validator, a sada crna traka.

“Bez brige”, umiruje putnike jedan kontrolor, pa objašava: “Treba samo da proverimo karte da nas sistem registruje da smo na terenu. Evo vidite, ništa vam ne skida novac koji imate.”

Ne idu po celom autobusu. Ne proveravaju sve koji su u vozilu. Nekoliko putnika vadi svoje karte, prisloni ih na aparate. Onima koji imaju mesečne karte, ekran pokazuje zeleno, onima koji imaju one koje se dopunjuju za vremenski ograničenu vožnju, pokazuje crveno. Niko ne dobija kaznu.

Među putnicima je reporter “Vremena”. Pitamo ih šta će biti sa njima i njihovim poslom, kažu da ne znaju.

“Čekamo šta će Grad i Šapić odluče. Ovde smo da kraja meseca i to je to”, kaže nam jedan od konduktera dok seda pored kolege na slobodno sedište.

Pitamo ih kako građani reaguju kad ih vide i kad im traže karte, kaže da nema problema.

“Lako im objasnimo. Ma sve je njima jasno”, odgovara. Izašli su na stanici preko puta “Ušća” i nastavili dalje.

Da li je to prevoz besplatan? 

Šta se trenutno dešava sa gradskim prevozom u srpskoj prestonici verovatno znaju samo gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i njegovi saradnici. Ali se na ovu temu poslednjih dana ne oglašavaju.

Poslednje što je građanima poručeno krajem aprila jeste da sve do daljnjeg ide po starom, odnosno da će u maju važiti stare cene, bez obzira što je gradonačelnik najavljivao nove.

“Blic” je objavio da će Šapić danas predstaviti novi sistem naplate karata gradskog prevoza, koji će važiti od sutra

Da su validatori počeli da nestaju iz vozila, ali da se ne radi u hiru huligana, već o organizovanom uklanjanju, u subotu je saopštila kompanija Kentkart koja je bila zadužena za naplatu karata i sa kojom je Grad Beograd raskinuo ugovor.

Kako je Nova.rs pisala, prema informacijama na osnovu preseka koji je napravljen pre nekoliko nedelja, prema nezvaničnim informacijama "Kentkart“, u Beogradu je trenutno aktivno više od milion i 90 hiljada busplus kartica, na kojima se nalazi oko 236 miliona dinara.

Šta će biti sa novcem koji su građani već uplatili za vožnju gradskim prevozom za sada nije poznato.

B.G.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu