Politika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

17. 5. 2023. / 7.08

Ispovest: Kako me ucenjuju da idem na miting 26. maja

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora. Kako izgledaju ti pritisci, prenosi jedan građanin zaposlen u javnom preduzeću po ugovoru na određeno vreme, s kojim je razgovarao tim Crte dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio "veličanstven" skup u Beogradu

"Rekla je: ‘Znate šta, ide se za Beograd.’ Ja moram da vidim da li nešto imam u planu, da vidim sa porodicom, sa šefom… Kaže mi: ‘Pa ti vidi, ti si na ugovoru’. Eto tako to ide, tim rečima, što znači – razmisli da li ćeš da dobiješ sledeći ugovor ako ne kreneš."

Ovo je deo ispovesti jednog građanina zaposlenog u javnom preduzeću po ugovoru na određeno vreme, s kojim je tim organizacije Crta razgovarao dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio veliki skup za 26. maj 2023.

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno. Inteziviraju se uoči skoro svakog partijsko-političkog skupa.

Pročitajte još Vučićev “Final Countdown”: Čemu odbrojavanje?

"Nije da oni vrše sad ne znam kakve pritiske na mene, oni samo pozovu telefonom i kažu 26. maja – znate, čuli ste, biće skup u Beogradu", priča sagovronik Crte. "Ne zove direktno direktor ili zamenik direktora, ali po njihovim direktivama zovu drugi. Mene konkretno zvala je snaja direktora. U suštini, ona najviše i zove."

Prema njegovim rečima, zaposlenima se najotvorenije govori da će ako ne odu na miting trpeti posledice.

"I nisam ja jedini. U ovom javnom preduzeću ima dosta zaposlenih koji rade po tom principu zamena. Neki rade i duže od mene, po sedam-osam godina, neki dve-tri godine, nebitno. Ali oni rade u tom fazonu, zovu otprilike samo te ljude koji su na određeno. I svima isti uslov: ‘Razmisli, ti si na određeno, trebalo bi da razmisliš.’ Ja, naravno, to shvatam kao pretnju, kao da ću da snosim neke posledice", priča on u ispovesti koju je preneo istinomer.rs.

Pročitajte još Mitinzi u Beogradu: Čiji je veći

Ipak, kako objašnjava, on je u malo boljoj poziciji nego drugi zaposleni u tom preduzeću.

"Ja sam rekao da ne mogu sada da kažem i ostalo je da se čujemo narednog dana. Ja nju neću da zovem jer neću da idem na taj skup, kao i na prethodnih, ne znam, deset skupova. Ne zovu me na svaki jer sam ja na takvoj poziciji da ne mogu lako da dovedu čoveka da me zameni, pa me to malo spasava. Inače bi me zamenili prvom prilikom kad sam rekao da neću da idem", priča on i pretpostavlja da će snositi posledice i zbog toga što neće otići na skup, a i zbog toga što sam osnivač jednog udruženja. 

“Po cenu otkaza ja ne želim da učestvujem u tome”, navodi ovaj građanin zaposlen u jednom javnom preduzeću.

Istraživački tim Crte je tokom 2022. godine, u periodu pre i posle održanih izbora, prikupio svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka. Nalazi ovog istraživanja dostupni su javnosti na sajtu pritisci.crta.rs.

B.G./Crta/Istinomer

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu