Privreda

Fotoreporter: Marko Dragoslavić

17. 5. 2023. / 7.51

Protesti poljoprivrednika: Počinju blokade puteva do ispunjenja zahteva

Poljoprivrednici će danas u više gradova centralne Srbije i Vojvodine blokirati puteve do ispunjenja zahteva

Poljoprivrednici će danas otpočeti blokadu puteva u više gradova u Srbiji do ispunjenja zahteva, rekao je predsednik udruženja STIG iz Požarevca Nedeljko Savić za portal "Vremena".

"Od jutros smo izašli na puteve. Udruženja su za sada u svojim mestima, ali su putevi blokirani. Izašli smo traktorima u dve kolone i ostajemo dok ne dobijemo odgovore na zahteve", kaže Savić.

Za sada još nema informacija da li će se poljoprivrednici uputiti ka Beogradu i kada. Poljoprivrednici su takođe naglasili da očekuju odgovore na zahteve od premijerke Ane Brnabić, sa kojom su prvobitno i razgovarali.

Pročitajte još Stanje u agraru: Dosta je više, gospodo iz Vlade!

Podsetimo, nakon neuspešnog sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, poljoprivrednicima je ponuđeno da juče tokom dana razgovaraju sa predsenikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Oni su sastanak odbili i potvrdili da će biti istrajni u protestima dok se ne ispune zahtevi.

Traže jednak tretman

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Pročitajte još Poljoprivrednici odbili sastanak sa Vučićem: Samo se odlaže problem

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu.

Takođe, poljoprivrednici su pokušali da ukažu na poremećaje na tržištu, kao na primer da je cena pšenice od 18 dinara neprihtavljiva jer ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni.

Pročitajte još Protest poljoprivrednika: Pretnje jednom od organizatora

Jedan od zahteva je da se formiraju zaštitne otkupne cene svežeg mleka od 78 dinara plus porez na dodatnu vrednost, regres za mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda i minimalne premije za mleko od 20 dinara.

Z.S.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu