Lični stav

Haos u beogradskom Gradskom saobraćajnom preduzeću

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

18. 5. 2023. / 16.15

GSP: Hudinijevski performans gradonačelnika Beograda

Potencijalni problemi sa novim kartama u Gradskom saobraćajnom prduzeću su već sada uočljivo brojni, a osim svega što po zlu može poći kada su mobilni telefoni u pitanju – od prazne baterije, preko ostanka bez kredita i potencijalne opterećenosti mreže koja može otežati pravovremenu kupovinu karte, čini se da će građani biti zakinuti za vreme validnosti kupljene papirne karte

Hudinijevski performans gradonačelnika Beograda koji je tokom vikenda izveo sa validatorima u vozilima javnog gradskog prevoza, umesto aplauza, izazvao je brojna pitanja i još veću zabunu oko toga kako će ova najvažnija usluga u gradu funkcionisati u narednom periodu. Kako se propusti nižu, iluzionistički performansi imaju sve manje pozitivnog odjeka. Čak je i njemu, kad izvede nestajanje, sve teže da se vrati na vreme. Dok čekamo krajni ishod, čekamo i da, kako je obećao, podnese krivične prijave protiv onih koji su potpisali prethodni produžetak ugovora sa Kentkartom.

Pročitajte još Gradski prevoz: Ovako se od sada plaća karta

Ko pita ne skita, a neki odgovori sami osvetle pogrešno skretanje. U celokupnoj zabuni oko izmene naplate javnog prevoza jedan takav se ukazao kroz 1,8 miliona evra iz budžeta manje, a na račun Komtrejda (Comtrade System Integration d.o.o. ). Novo Šapićevo JKP "Naplata prevozne usluge Beograd“ posao provajdera naplate prevoza dodelila je pomenutoj firmi, i na taj način u posao uvela, još jednog posrednika. Komtrejd igra ulogu "oficira za vezu“ između mobilnih operatera i novog JKP. Ugovor je sklopljen na godinu dana, pa je po svemu sudeći, plan da na račun ovog preduzeća 1, 8 miliona iz kase grada odlazi svake godine. I ne, iz tih 1,8 miliona se neće plaćati provizija operateru. Nju će plaćati građani.

Problemi sa papirnom kartom

Potencijalni problemi sa novim kartama su već sada uočljivo brojni, a osim svega što po zlu može poći kada su mobilni telefoni u pitanju – od prazne baterije, preko ostanka bez kredita i potencijalne opterećenosti mreže koja može otežati kupovinu karte pravovremeno, čini se da će građani biti zakinuti za vreme trajanja kupljene papirne vremenske karte.

Pročitajte još GSP: Koliko zaista košta Šapićeva karta od 50 dinara?

Pored nedovoljnog broja prodajnih mesta, što je primarno problematično jer je pitanje koliko će potrajati put do pune pokrivenosti istih u gradu, na kartama će biti zabeleženo vreme kupovine karte, a ne otpočinjanje vožnje. Karta će važiti 90 minuta od štampanja. Sa postojećim kašnjenjima prevoza, građani će i na ovaj način biti zakinuti za to šta povratno dobijaju za novac koji plaćaju.

Bez sistema za praćenje

GPS sistem za praćenje još uvek nije rešena stavka, iako se uistinu najavljuje kao sledeći korak. Kad, ostaje da vidimo. Izvesno je da bez sistema za praćenje neće biti moguće utvrditi tačan broj ostvarenih polazaka na osnovu kojih se prati realizacija ugovora potpisanih kako sa privatnim prevoznicima, tako i sa GSP-om, a na osnovu kojih se isplaćuje novac iz budžeta grada.

I nije manje strašno što prema najavama takva situacije neće potrajati duže od dva meseca. Ista ostavlja ne samo ogroman prostor za manipulaciju novcem iz budžeta, već i visok rizik dodatnog pogoršanja već loše usluge kroz dodatna kašnjenja i potencijalne izostanke vozila u predviđenim terminima, što sve zajedno vodi u potpuni kolaps javnog prevoza.

Koliko će sve ovo da košta

Ako nas je osnivanje novog JKP-a za naplatu do sada koštalo 2,9 miliona evra, najvažnije pitanje koje se postavlja je da li će sa ovim cenama i ovim sistemom grad moći da ostvari veći profit nego ranije ili će se javni prevoz subvencionisati sa još više novca nego do sada, imajući u vidu da se na uštrb uklanjanja jednog posrednika u sistemu, sistem, za sada, usložio za još dva. Tu su i veća izdvajanja za samu kontrolu, a o troškovima raskida ugovora izvesno je da će ih biti, ne i koliko će oni iznositi.

S tim u vezi gradonačelnik svakako treba da iskaže solidarnost, a pre svega odgovornost pa da te penale plati "po pola“ sa Vesićem, a ne da se taj novac pokriva iz budžeta, novcem građana.

Pročitajte još Kentkart: Validatori u GSP-u su uklonjeni bez našeg znanja

Samovoljno i nestručno upravljanje gradom potencijalno vodi dodatnom nesvrsishodnom trošenju novca i urušavanju javnog prevoza. GSP već godinama služi za isisavanje novca iz budžeta, dok samo preduzeće grca u dugovima i posluje sa gubitkom, a čini se da se taj manir upravljanja nastavlja.

Umesto revitalizacije GSP-a u svrhu racionalnijeg trošenja novca i konkretnog ulaganja sa ciljem unapređenja same usluge, u sistem javnog prevoza se svakodnevno ubacuju novi posrednici, bilo da je u pitanju naplata prevoza ili neka druga usluga koju bi GSP inicijalno samostalno mogao da obavlja.

Građani Beograda ne izdvajaju novac ni za gradonačelnikove predstave, ni za njegove posrednike, već da bi za taj novac živeli kvalitetnije i dobili odgovarajuće usluge.

Autorka je odbornica u Skupštini grada BeDem – Demokratska stranka

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu