Privreda

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

19. 5. 2023. / 9.46

Poljoprivrednici: Idemo ka Beogradu, policija nas opstruiše

Poljoprivrednici iz Šumadije koji su traktorima krenuli za Beograd, proveli su noć u blizini naplatne rampe Požarevac gde čekaju da im se danas pridruže kolege iz Stiga i istočne Srbije

Protest poljoprivrednika ušao je u četevrti dan. Poljoprivrednici iz Šumadije koji su traktorima krenuli za Beograd na protest ispred Vlade Srbije, proveli su noć u blizini naplatne rampe Požarevac gde čekaju da im se danas pridruže kolege iz Stiga i istočne Srbije.

Prema informacijama iz Požarevca, poljoprivrednici iz Braničevsog okruga čekaju ispred mosta na Velikoj Moravi da im policija dozvoli prelazak traktorima, kako bi nastavili put prema Beogradu,

Vođa protesta šumadijskih poljoprivrednika Milan Milošević rekao je FoNetu da policija opstruše njihov poduhvat i da su juče zbog različitih kontrola i plaćanja kazni izgubili oko tri sata vremena.

"Ipak se nadamo da će danas biti profesionalniji prema nama jer i njihova deca piju mleko. Idemo u Beograd u najboljoj nameri da upozorimo Vladu da postojeća kriza preti da potpuno uništi poljoprivrednu proizvodnju, i ostavi bez hrane svu našu decu", rekao je Milošević.

On je oštro osudio jučerašnji navodni dogovor dva udružena proizvođača mleka koja su se odazvala pozivu iz kabineta predsednika države Aleksandra Vučića i prihvatila mrvice koje im je on ponudio.

"Mi smatramo da je taj dogovor nevažeći jer ta udruženja nisu imala našu saglasnost da zaključuju bilo kakve dogovore, a ni predsednik Vučić, po Ustavu nema prava na to", rekao je Milošević.

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije sastali su se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon pregovora, Vlada Srbije povećala je premije za mleko i subvencije po grlu stoke.

Ostatak poljoprivrednih udruženja širom Srbije nastavio je, nezadovoljan, sa protestima.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu