Politika

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

19. 5. 2023. / 14.51

Skupština: Govornica za Brnabić, ostalima šta ostane

Poslanici Demokratske stranke i poslaničke grupe Moramo – Zajedno napustili su sednicu jer, kako su rekli, ovo je samo simulacija debate

Skupština Srbije nastavila je raspravu o Vladinom Izveštaju o bezbednosnoj situaciji posle dva masovnih ubistava, a kao što je to bio slučaj i juče, najviše vreman tokom sednice govorila je premijerka Ana Branabić. 

Kad se dodaju još i obraćanja drugih ministara koji prisustvuju sednici, a tu su Bratislav Gašić, Danica Grujičić, Darija Kisić, Maja Popović, vreme koje su posalnici imali na raspolaganju još je zanemarljivije.

Inače, članovi vlade imaju neograničeno vreme za svoje izlaganje, kao kad se radi o replikama na ono što kažu poslanici.

Poslanici Demokratske stranke i poslaničke grupe Moramo – Zajedno napustili su sednicu Skupštine Srbije jer, kako su rekli, ovo je samo simulacija debate.

Premijerka, ali i neki poslanici vladajuće koalicije, često su navodili primer Norveške i slučaj Brejvik kad je ubijeno 77 osoba, te da pole toga u Norveškoj niko od političara nije dao ostavku.

Uspla je premijerak da u u sve uplete strane službe, pa je tako izjavila je da je sve što se dešava nakon dva masovna ubistva u Srbiji, "direktno maslo stranih službi".

"Ovo što se dešava je direktno maslo stranih službi i direktna destabilizacija Republike Srbije. I poštovani građani Republike Srbije, da ne bi izvlačili moje reči iz konteksta, nisam pričala o tragedijama, pričala sam o svemu onome što se dešavalo nakon tragedija, što se svaki dan pojačava, to da je Ivica Dačić napustio sednicu Vladu može da plasira samo neko ko želi da destabilizuje Srbiju, to je lako proverljiva laž", rekla je Brnabić.    

Čulo se tokom sednice i da ministar i lider SPS-a Ivica Dačić nije napustio sednicu Vlade, to je u jednom trenutku pročitala poslanica socijalista Snežana Paunović. Punović je navela i da će SPS biti na mitingu 26. maja, kao i da će na njemu govoriti lider socijalista.

Govoreći o ovom mitingu, premijerka je poručila da skup koji SNS organizuje nije kontramiting, jer tog dana nije zakazan nijedan drugi miting, i da to nije politički skup.

Ponovo se od premijerke čulo da u slučaju Osnovne škole “Vladisalv Ribnikar” sistem nije zakazao, ali da jeste u slučaju zlostavljane devojčice iz Mirijeva.  

Međutim, u svom izlaganju, ministarke za brigu o porodici i demografiju Darije Kisić odbacila je ovu ocenu premijerke.

B.G./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu