Na licu mesta

Foto: Ivona Simonović

20. 5. 2023. / 9.11

Måneskin osvojili Budimpeštu: Ludi Italijani u poseti komšiluku

Među masom vatrenih fanova bilo je i dosta onih iz Srbije. Nekoliko sati pred početak koncerta već je bio formiran dugačak red ispred arene “Budapest”. Turneja benda „Loud kids Tour Gets Louder“ počela je u oktobru prošle godine, nakon što je bend prethodno zakazane datume otkazao zbog početka rata u Ukrajini

Dugo očekivani koncert popularnog italijanskog benda Måneskin održan je na do sada nama najbližoj lokaciji, Budimpešti. Među masom vatrenih mađarskih fanova, u publici su se mogli čuti i mnogi srpski fanovi, koju su ovu priliku iskoristili kako bi ovog utorka gledali koncert svog omiljeni benda u komšiluku. Turneja benda "Loud kids Tour Gets Louder“ počela je prošle godine u oktobru, nakon što je bend prethodno zakazane datume otkazao i objavio nove zbog početka rata u Ukrajini.

Kišobrani, šatori i raznobojne kabanice mogle su se videti u dugačkom redu koji se već oko jedan popodne formirao ispred ulaska u arenu “Budapest”. Koncert je bio zakazan tek sedam sati od tog trenutka, ali to, kao ni neprestana kiša koja sipi, nije zaustavila najstrastvenije fanove da svoje mesto u redu zauzmu dosta ranije. 

Foto: Ivona Simonović

U montažnoj kućici u uglu prodavale su se majice, albumi i potpisani posteri benda. U tom trenutku najpre je služila kao sklonište za one koji su svoje kišobrane ostavili kod kuće. Da publika uvek liči na izvođača kojeg je došla da poseti ni ovaj put nije pokazalo drugačije: crni karmini, lanci oko odeće i šarenolike kose većinski su oslikavale one koji su čekali u redu. 

Ubedljivo najpopularnija majica među fanovima koji su tu kupovali bila je ona sa natpisom "Fuck Måneskin“ gde bend ironično psuje samog sebe. Minute koje su prolazile već su ukazivale da se red povećava velikom brzinom, te je predstavnica fankluba ubrzo došla da reguliše situaciju. 

Đina, italijanski fan koji putuje koliko i sam bend po turneji, došla je do svih prisutnih u redu da im dodeli broj za ulazak, kako ne bi došlo do stampeda jednom kada ograda padne. Sam početak reda već je brojao oznake sa trocifrenim brojevima, a oni koji su stajali pozadi imali su sreće ako njihov broj za ulazak nije dostigao četiri cifre.

Srbija i “oni naši”

Nekoliko sati do ulaska u arenu već je počelo da okuplja dosta fanova čiji maternji jezik nije bio mađarski. Vivi i Ambra, dve Italijanke koje žive i rade u Irskoj, odlučile su da posete Budimpeštu i da tokom svog odmora odu na koncert benda iz svoje domovine. Njihovo prisustvo u redu svakako je dosta zanimalo sve u okolini, pa su odlučile da ljudima dok čekaju prevode Måneskin italijanske pesme na engleski i objašnjavaju igru reči koje frontmen grupe Damiano koristi u svojim tekstovima. 

Sa njima u redu bili su i Rumunka Ema koja je doputovala iz Transilvanije, kao i Federiko, Rumun koji živi u Italiji. Za njega je odlazak na ovaj koncert imao veliki značaj, s obzirom da dolazi iz istog grada kao i bubnjar benda Itan i da samu grupu prati još od početka njihove karijere na X Faktoru. 

Nezaobilazni posetioci bili su oni iz Stare Juge sa kojima se moglo direktno sporazumeti, Karla i njen otac iz Osijeka. Ona je na ovaj koncert došla pred svoj osamnaesti rođendan, a njen otac, dugogodišnji posetilac rok koncerata i vatreni fan Metalike jedva je čekao da sa ćerkom ode na njen prvi koncert ovakve prirode. 

Komšije su delile jedni drugima komplimente na ovogodišnjim predstavnicima na Evroviziji, pa je tako polemika završila i na nastupu kontroverzne grupe "Let 3“ koji su ove godine predstavili Hrvatsku sa pesmom "ŠČ!“. 

"Oni su takvi već decenijama i kada ih prvo vidiš pomisliš da su budale, ali ubrzo shvatiš da je to njihov fazon i da takav imidž ne menjaju godinama, što je super“ nasmejao se otac, dok je njegova ćerka Karla napravila zgroženu facu.

Priprema, pozor, sad!

Oko šest popodne otvorile su se kapije za ulazak u arenu, a fanovi su tada mimo svojih brojeva ipak trčali svoj najbrži maraton u životu, ne bi li osigurali svoje najbliže mesto uz binu. Histerija i vrisci popunili su tunel koji je vodio ka sceni, uglavnom izazvani adrenalinom i uzbuđenjem koje se raslo među publikom. 

Koncert je bio rasprodat, a do samog početka svirke sva mesta su bila popunjena. Na sedištima onih koji su imali numerisane karte, posetioci su pronašli male tračice različitih boja i upustvo. "Molimo Vas stavite ove tračice na svoj blic na telefonu tokom pesme Vent’anni, želimo da iznenadimo Måneskin svetlosnom dugom u publici!“ pisalo je na uputstvu koji su ostavljali članovi fankluba po celoj areni pred koncert. 

Ubrzo, pred publikom pojavila se i grupa koju su svi satima čekali.

Crvena zavesa pala, a Måneskin je svoj koncert započeo pesmom Don’t Wanna Sleep i izazvao snažne ovacije publike prodrmavši ih jakim basovima i dobro poznatim zvukom električne gitare. 

Foto: Ivona Simonović

Damiano je bio u svom elementu, a ništa manje energije na sceni nisu pokazali ni ostali članovi benda, basistkinja Viktorija, gitarista Tomas i bubnjar Itan. Već trećom izvedvom po redu, publika je imala priliku da čuje dobro poznatu numeru Zitti E Buoni, pesma koja je bendu donela pobedu na Evroviziji 2021. godine i mnogobrojne fanove širom sveta. 

Uskoro je usledilo ono zbog čega su fanovi kampovali tolike sate ispred arene. Tokom pesme Bla Bla Bla Damiano je skočio u publiku i pustio da ga nose po areni dok peva. Njega je ispratila i Viktorija, pa je tokom izvedbe hita I Wanna Be Your Slave sufrovala po masi istovremeno svirajući bas gitaru. 

Pre nego što su zapevali njihov viralan kaver pesme Beggin’, Damiano je odlučio da publici da kratak uvod. "Mnogi su nam rekli da im se smučila ova pesma i da ne mogu više da je slušaju, kako se usuđujete?! Zato, uživajte u ovoj pesmi, a ako nećete, odj*bite!“ rekao je pred prvi stih pesme nakon čega su usledili vrisci oduševljenja. Bend se potom premestio na centralnu binu i dao priliku ostatku publike da ih vidi u bližem formatu. 

Tamo su izveli svoje napoznatije balade, među kojima je bila i Vent’anni što je publici bio znak da upale svoje telefone i stave šarene tračice preko blica. Četvorku je tada okružio šarenoliki okean, dok su u masi svi pevali tekst pesme na italijanskom. 

Måneskin je svoj koncert zatvorio pesmom Kool Kids i tada su najsrećniji fanovi imali priliku da se popnu na binu i zajedno sa bendom otpevaju pesmu i izgrle sve članove. 

Bend je svoju turneju nastavio dalje ka Letoniji, a u povratku ka Srbiji mogli su se čuti mnogi naši sugrađani. Većina njih je uzbuđeno premotavalo svoje snimke sa koncerta i psovalo dan kada je Vesić rekao na Tiktoku da će dovesti Måneskin u Beograd.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu