Obrazovanje

Foto: Tanjug

21. 5. 2023. / 17.48

Upis prvaka: Šta se dešava kad škola nema mesta za svu decu?

Osnovna škola „Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu prvo je pozvala prvake na upis, a zatim ih je odbila zato što joj nedostaje jedno odeljenje. Gde su škole koje godinama unazad obećavaju Vučić i Vesić?

Sve veći broj dece se ne upisuje u osnovne škole, sada je šest odsto veći nego pre 12 godina – podaci su Fondacije Centra za demokratiju.

Pa ipak, u Osnovnoj školi "Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu, odbili su da upišu svu decu u prvi razred. Naime, iako su roditelji primili potvrdu da je njihova molba da upišu dete baš u tu školu prihvaćena, a zatim su primili i poziv sa terminom za upis, ispostavilo se da škola za sve njih nema mesta.

Isto ovo, desilo se i pre tri godine. Tada su deca upisana tek nakon urgencije roditelja Ministarstvu prosvete koje je uvažilo njihovu molbu da škola umesto tri, upiše četiri odeljenja prvaka.

Ove godine desilo se isto: odlučeno je da će škola "Rtko Mitrović“ imati četiri odeljenja prvog razreda.

Međutim, da bi rešila taj problem, škola je uvela međusmenu za četvrti razred i ukinula boravak, što je izazvalo nov problem, pa su roditelji učenika četvrtog razreda pokrenuli peticiju i žalili se Ministarstvu. Posle toga, direktorka Svetlana Milutinović je odlučila da škola primi ipak samo tri odeljenja prvaka.

Slučaj nije želela da komentariše za portal N1, navodeći da je situacija delikatna.

Roditelji su primili novo obaveštenje i od škole i od E-uprave da im je termin otkazan. Neki od njih kažu da će ipak otići sa detetom u određeno vreme na upis.

Roditelji prekobrojnih prvaka su iznevereni, prevareni i obmanuti. Dodaju da nikakav drugi plan nisu napravili jer su bili ubeđeni da su bezbedni što se tiče upisa. Podsećaju da je osnovno obrazovanje zagarantovano Ustavom Srbije.

Šta li o tome misle deca koja treba da krenu u školu, a škola ih neće? I gde su sve te škole koje im obećavaju Goran Vesić i Aleksandar Vučić (odnosno obrnuto)?

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu