Tragedija u "Ribnikaru"

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

22. 5. 2023. / 16.17

Ministarstvo prosvete: Vanredan inspekcijski nadzor povodom primedbi na rad terapeuta

Otac jedne od nastradalih devojčica u OOŠ "Vladislav Ribnikar" rekao je u emisiji "Utisak nedelje" da je na psihoterapiji sa decom koja su se vratila u školu terapeutkinja dr Ranka Radulović slušala narodnu muziku i "povezivala sa se duhovima i dušama svojih nastradalih drugara". Ministarstvo naglašava da metoda koju je koristila dr Radulović nigde nije verifikovana i da stručnost angažovanih terapeuta nije proveravana. Hitno je naložen vanredni inspekcijski nadzor

U emisiji "Utisak nedelje", sinoć je gostovao otac devojčice nastradale u OOŠ "Vladislav Ribnikar"  Slobodan Negić. On je ovom prilikom rekao da je deca pri povratku na nastavu na psihoterapijama slušala narodnu muziku i "povezivala sa se duhovima i dušama svojih nastradalih drugara" u prisustvu terapeuta dr Ranke Radulović.

Kako je rekao, sve se dogodilo bez ikakvog znanja roditelja.

"Devojčica koja je učestvovala u tome je došla kući uplakana, što nije ni čudo jer je u traumi od toga dana, od kad se to dogodilo. Mama ju je pitala šta je bilo u školi, ona joj je odgovorila da su bili na seansi, nekoj terapeutskoj. Pitala ju je kako je bilo, a ona je rekla: ’Odvratno. Puštali su nam narodnu muziku i tražili da se povežemo sa duhom mrtvih prijatelja i prijateljica’“, rekao je Negić.

Ministarstvo naložilo vanredni inspekcijski nadzor

O tvrdnjama koje je Negić izneo u javnost gostujući u emisiji "Utisak nedelje“, oglasila se Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete koja je za Radio-televiziju Srbije izjavila da su naknadno čuli da se to dogodilo, da je liste stručnjaka pravilo Ministarstvo zdravlja i da se pomenuta psihoterapeutkinja Ranka Radulović nalazila na toj listi.

"Metoda koju ona zastupa kod nas nije priznata i nije nigde verifikovana kao metoda koja treba da bude zastupljena bilo gde, posebno ne u školi. Ja ne znam puno o toj metodi i žao mi je što Ministarstvo zdravlja nije napravilo dobru procenu šta je u tom trenutku potrebno deci, ali potpuno razumem da su kolege bile zauzete svim drugim stvarima“, istakla je Snežana Vuković za RTS, prenosi Insajder. .

Napomenula je da su sada spiskovi stručnjaka potpuno provereni, ali i da tada spisak nije bio proveravan, pošto ga je poslalo Ministarstvo zdravlja i da se podrazumeva da je osoba stručna.

"Žao mi je što se to dogodilo, ali sam sigurna da se takve stvari neće događati, jer sada imamo timove koji će raditi. Sada smo formirali timove nakon dve nedelje prve pomoći. Formirani su timovi koji su specijalizovani za decu, za roditelje i ne menjaju se više terapeuti“, rekla je Snežana Vuković i da će se sve nastaviti i tokom leta.

Ministarstvo zdravlja je povodom primedbi na rad prim. dr Ranke Radulović iz Klinike za psihijatriju UKCS tokom pružanja psihološke podrške učenicima, naložilo vanredni inspekcijski nadzor, dok će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za konkretan događaj 5. maja 2023 na koji se primedbe odnose.

Psihoterapeutkinja odgvovorila na optužbe

Takođe, na svom Fejsbuk profilu se u nedelju veče oglasila se i psihoterapeutkinja dr Ranka Radulović.

"Vreme žalovanja. Neko žali u tišini. Neko preko medija. Neko pruža psihijatrijsku prvu pomoć. Po pozivu. Po srcu, pameti i iskustvu. Svima redom. Nastavnicima, učenicima i roditeljima. Građanima. Na prvoj liniji. Ne jedan. Sve dane. Uvek“, napisala je Radulović kao komentar na tvrdnje koje je izneo Slobodan Negić.

Doktorka Ranka Radulović oglasila se saopštenjem nakon što je ministarstvo zdravlja povodom primedbi na njen rad naložilo vanredni inspekcijski nadzor Кlinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Nakon nastavničkog veća, na kojem je dogovoreno da održi sastanak sa nastavnicima kojima je to potrebno, videla je, kako kaže, na hodniku grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču.

"Pošto su bili u vidno uzbuđenom stanju i rasplakani, a ispred škole je bila gomila ljudi i novinara, pomislila sam da postoji mogućnost da ih slikaju i da budu zloupotrebljeni od strane medija. Iz potrebe da ih zaštitim, pozvala sam ih da ne stoje na hodniku, nego da dođu na planiranu grupu sa prisutnim nastavnicima, što su svi prihvatili“, napisala je Radulović.

Istakla je da je tokom satanka pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećenjem na pokojnog učenika A. Č, koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima.

"Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole“, pojasnila je doktorka.

U pisanoj izjavi navela je da je istog dana, prema dogovoru napravljenom za vreme nastavničkog veća, nastavila da pomaže grupi u kojoj su bili nastavnici, predstavnici ministarstva prosvete i predsednik Saveta roditelja.

Z.S./RTS/Insajder/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu