Prava deteta

Foto : Milovan Milenkovic

23. 5. 2023. / 17.23

Učiniti sve da se deca zaštite: Srbija prihvatila važne preporuke Saveta UN za ljudska prava

Nevladine organizacije za prava dece danas su pozdravile usvajanje preporuka Saveta UN za ljudska prava, koje se tiču unapređenja celokupnog normativnog okvira prava deteta. Zakonska fizičkog kažnjavanja dece, jačanje mehanizama koji obezbeđuju zaštitu dece od nasilja u svim okruženjima, jačanje inkluzivnosti u obrazovanju neke su od glavnih usvojenih preporuka, a iz NVO sektora apeluju i da se što pre usvoji Zakon o pravima deteta i uvođenje institucije Zaštitnika prava deteta

Nevladine organizacije za prava dece, Centar za prava deteta, Mreža organizacija za decu Srbije i Save the Children danas su saopštile da pozdravljaju prihvatanje preporuka države, koje su ključne za unapređenje položaja dece u Srbiji i njihov rast i razvoj.

Zakonska fizičkog kažnjavanja dece, jačanje mehanizama koji obezbeđuju zaštitu dece od nasilja u svim okruženjima, jačanje inkluzivnosti u obrazovanju i poboljšanje celokupnog normativnog okvira koji se tiče prava deteta, neke su od preporuka koje je Srbija prihvatila u nedavno završenom procesu Univerzalnog periodičnog pregleda. 

Među usvojenim preporukama koje su važne za dobrobit dece su i rad na unapređenju zakona i borba protiv nasilja u porodici, nasilja nad ženama i devojčicama, kao i unapređenje sistema kako bi se iskorenio dečiji brak. 

Posvećenost deci ključna u ovom trenutku

“Posvećenost deci na svim nivoima društva ključna u ovom trenutku, kada se Srbija suočava sa posledicama ekstremnog nasilja u školi, velikom tragedijom koja je izazvala i niz pratećih potresa, ali i dovela do saglasnosti u vezi sa tim da se mora učiniti sve kako bi se deca zaštitila", ističe se u saopštenju organizacije Save the Children.

Dodaje se da je "posebno važno usvajanje i ostvarivanje preporuka koje se tiču inkluzivnosti i zabrane diskriminacije, kako u obrazovanju, tako i drugde, koje pokazuju posvećenost tome da sva deca imaju kvalitetno obrazovanje i sve usluge, uključujući decu u ranjivoj situaciji kao što su deca Romi, deca izbeglice i migranti, deca sa invaliditetom".

Univerzalni periodični pregled (UPR) je mehanizam u nadležnosti Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, specifičan po tome što države međusobno procenjuju ostvarivanje ljudskih prava, i daju preporuke kako da se ona unaprede u svakoj ponaosob.

UPR se odvija u ciklusima od pet godina, i Srbiji je ovo četvrti ciklus u kojem učestvuje.

Neophodan Ombudsman za decu 

O preporukama koje nije prihvatila, Srbija ima vremena da se izjasni do kraja septembra, na narednoj sednici Saveta UN za ljudska prava.

Među tim preporukama su usvajanje Zakona o pravima deteta i uvođenje institucije Zaštitnika prava deteta. Iako Nacrt zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta postoji i prošao je fazu javne rasprave u junu 2019. godine, još uvek se odlaže proces njegovog usvajanja. 

Takođe, neophodno je usvojiti i sprovesti preporuke o unapređenju socijalnih programa za decu pogođenu siromaštvom i o unapređenju zakonskog okvira koji se tiče zdrave životne sredine. Zagađenje, klimatske promene i propadanje zdravog prirodnog okruženja najviše pogađaju decu, često su u direktnoj vezi sa siromaštvom, i ugrožavaju kako zdrav rast i razvoj dece, tako i njihovu bližu i dalju budućnost.

Z.S/Save the Children

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu