Kultura

Foto: Promo

24. 5. 2023. / 19.55

Kulturni centar Srbije u Parizu: Jubilej počinje izložbom Save Šumanovića

Šumanovićeva povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom tema je izložbe kojom Srpski kulturni centar počinje obeležavanje pedeset godina postojanja

Pedeset godina od osnivanja, Kulturni centar Srbije u Parizu obeležava izložbom "Sava Šumanović i evropski realizam između dva svetska rata“. Izložba počinje u petak, 26. maja a trajaće do 23. juna.

Ideja je da se izložbom u Kulturnom centru Srbije predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom.

Na izložbi će biti predstavljeno devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zatim video animacije slika "Doručak na travi" i "Pijana lađa". Postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, te radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.

Autorka izložbe je upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Milana Kvas.

Pet decenija prostor Kulturnog centra bio je domaćin hiljadama umetnika i stvaralaca, među kojima su neka od najznačajnijih imena naše umetničke secene. Pariz baštini veliki deo istorije srpske umetnosti i gotovo svi naši najpoznatiji slikari dvadesetog veka živeli su i stvarali u Parizu. Posleratni srpski likovni krug formirao se velikim delom upravo ovde. Danas u Parizu živi i veliki broj naših mladih umetnika i kreativaca, a uloga Kulturnog centra Srbije jeste upravo u tome da ih podrži i predstavi – rekla je ranije za "Večernje novosti" direktorka ove institucije Natali Beljanski Popović.

U toku je planiranje programa za 2024. godinu kada će u Parizu biti održane Olimpijske igre. S obzirom da će Pariz u tom momentu biti centar sveta, a da pozicija u najužem centru Pariza naspram jednog od najvećih svetskih centara savremene umtnosti "Žorž Pompidu" omogućava veliku vidljivost, obavezuje Centar da se taj period iskoristi na najbolji mogući način.

S.Ć./Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu