Kultura

Slavljenik: Beogradska filharmonija

Foto: Promo

25. 5. 2023. / 21.03

Vek Beogradske filharmonije: U očekivanju direktora i koncertne dvorane

Filharmonija nema adekvatnu dvoranu, od novembra 2021. nema ni direktora, ali zato ima program kojim će obeležiti stoti rođendan dostojan jubileja

Beogradska filharmonija obeležiće 100 godina rada koncertnom sezonom koja će pod sloganom "Zauvek", trajati od ovog do juna 2024.

Najavljeni su koncerti dostojni jubileja sa Zubinom Mehtom, Nemanjom Radulovićem, "Diznijeva fantaziju“ na Ušću, koncert "Za Tasu“, izvođenje Simfonije broj 3 Gustava Malera , Bahovu "Misu u h molu“…

Prilikom predstavljanja programa stote godine, rečeno je i da Beogradska filharmonija ulazi u svoj novi vek na korak od nove dvorane, ali je izražena i nada da će se to desiti sa direktorom na čelu.

Naime, Filharmonija ceo ovaj vek nema adekvatnu dvoranu, a od novembra 2021. ima v.d. direktora, Darka Kostića.

Ovaj drugi problem je, čini se, pred rešenjem, jer kako je rečeno portalu "Vremena“, konkurs za direktora Beogradske filharmonije je u pripremi i uskoro se očekuje raspisivanje.

Zgrada nije pred rešavanjem, ali je na dobrom putu.

Podsetimo, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDR) je 2021. godine raspisao međunarodni konkurs za dizajn Koncertne dvorane filharmonije namenjen najpoznatijim svetskim arhitektonskim firmama. Pristiglo je 37 prijava iz 15 zemalja, a pre godinu dana izabrano je rešenje projektnog studija AL_A iz Londona. Projekat uključuje četiri glavne prostorne celine – simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, salu za recitale, kreativni centar, i podijum.

Amanda Levit, direktorka ovog studija, kaže za portal "Vremena“ da je od tada "napravljen fantastični napredak“, kao i da se "razvoj dizajna koncertne dvorane odvija rekordnom brzinom.“

Navodi da je "nedavno odobrena tehnička dokumentacija, a da je zahtev za izdavanje građevinske dozvole u pripremi.“

Početkom ovog meseca, UNPD je raspisao tender za projektovanje i izvođenje geoloških istraživanja, kako bi se definisale podzemne vode i poetrogeotermalni resursi, kao obnovljivi izvori energije za korišćenje u sistemima za grejanje i klimatizaciju.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije biće tik pored Palate Srbija na Novom Beogradu u bloku 13, na lokalitetu koji im značajan potencijal za korišćenje podzemnih voda.  Projekat uključuje prostorija za izvođenje, održavanje proba i kreativni rad, kao i simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta.

Pre godinu dana, prilikom promovisanja pobedničkog projekta, predsednica Vlade Ana Brnabić je izjavila da je koncertna dvorana Beogradske filharmonije "trenutno najveći infrastrukturni projekat u oblasti kulture u Srbiji i u regionu, i jedan od najvećih u Evropi“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu