Bezbednost

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

27. 5. 2023. / 10.53

Savet za nacionalnu bezbednost: Ostaje najviši stepen borbene gotovosti VS

"Zbog brutalne primene sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti", saopšteno je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti, saopšteno je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane posle jučerašnjih incidenata na severu Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je juče, nešto pre 14 časova, naredbu Vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen.

Pročitajte još Sever Kosova: Gradonačelnici ušli u zgrade opština

"Zbog brutalne primene sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti", navodi se u saopštenju i ističe da su dogovorene "sve neophodne bezbednosne aktivnosti u cilju snaženja odbrambenih kapaciteta Republike Srbije".

Na senici je naglašeno je da "KFOR/NATO nije obavio svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova".

Pročitajte još Sever Kosova: Od suzavca lakše povređeno 10 osoba

Savet je ovlastio načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića da održava direktan kontakt sa komandantom KFOR, u pokušaju da obezbedi da KFOR/NATO ispuni svoju funkciju i mandat, u skladu sa relevantnim aktima UN i zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Republika Srbija biće čvrsta i nepokolebljiva u zaštiti svog naroda", poručio je Savet za nacionalnu bezbendost posle jutrošnje sednice.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu