Baština

Dokument : Tito, lider Nesvrstanih, u UN

Foto: UN Photo/Yutaka Nagata

28. 5. 2023. / 13.27

Pamćenje sveta UNESKO-a: Dokumentarna zbirka „Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu“

U ovaj svetski registar kulturne dokumentacione baštine upisana je dokumentaciona građa o Prvom samitu Nesvrstanih kao zajednički predlog pet zemalja. UNESKO-vo Pamćenje sveta je pandan svetskom registru nepokretnih spomenika kulture

U UNESKO-v Međunarodni registar "Pamćenje sveta“ upisana je dokumentarna zbirka "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu“, kao zajednički predlog Srbije, Indonezije, Indije, Egipta i Alžira.

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da nominacioni dosije, za koji je doprinos dao Arhiv Jugoslavije, dokumentuje Prvi samit Pokreta nesvrstanih, koji je označio aktivnu ulogu zemalja Trećeg sveta u smanjenju tenzija, pozivajući na kraj kolonijalizma, imperijalizma i rasizma, kao i promociju mirne koegzistencije i svetskog mira.

Za 60 godina postojanja Pokret je okupio 120 zemalja, a zbirka se sastoji od 76 tekstualnih arhiva, 242 fotografije, jedne audio arhive i 15 filmova.

Program "Pamćenje sveta" Unesko je pokrenuo 1997. a ovaj svetski registar kulturne dokumentacione baštine pandan je svetskom registru nepokretnih spomenika kulture.

U Međunarodnom registru "Pamćenje sveta" upisano je 494 zbirke.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu