Kosovo

Foto: Tanjug

29. 5. 2023. / 9.31

Sever Kosova: Albanci u institucijama, Srbi na ulicama

Rezultat politike bojkota kosovskih institucija je da Srba nema u Vladi u Prištini, sudovima, policiji i opštinama na severu Kosova. Mesta u institucijama lokalne samouprave u četiri većinski srpske opštine su zauzeli Albanci. Kosovoska policija albanskim gradonačelnicima hoće da omugući početak rada u zgradama opština. Srbi protestuju na ulicama. KFOR je zauzeo položaj između sukobljenih strana. Situcija je napeta

Rezultat politike bojkota kosovskih institucija dominantne partije na severu Kosova Srpske liste, koja je bila usaglašena sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, je da Srba nema u Vladi u Prištini, sudovima, policiji i opštinama na severu Kosova. Mesta u institucijama lokalne samouprave u četiri većinski srpske opštine su zauzeli Albanci.

Na činjenicu da je na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila izlaznost bila samo 3,47 odsto, da je na birališta izašlo 1567 od 48.000 registrovanih građana, premijer Kosova Aljbin Kurti se ne osvrće. Forma izbornog procesa je bila ispunjena.

Dok je, prema podacima Srpske napredne stranke, partijskom skupu "Srbija nade“ 26. maja u Begradu prisustvovalo 10.000 Srba sa Kosova, novoizabrani albanski gradonačelnici većinski srpskih opština su uz asistenciju kosovoske policije ušli u zgrade opština. Došlo je do sukoba manjeg intenziteta u Zvečanu u kome je kosovska policija ispalila suzavac.

Verbalne osude

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i kancelarija Evropske unije u Prištini saopštile su juče da ponavljaju svoju izjavu od 26. maja, u kojoj osuđuju odluku kosovskih vlasti da nasilno uđu u opštinske zgrade na severu, uprkos njihovim ponovljenim pozivima na uzdržanost.

Pročitajte još Sever Kosova: Ispred opština KFOR, građani se okupljaju, bačen suzavac

"U tom kontekstu, Kvinta i EU očekuju da Vlada Kosova neće preduzeti nikakve nove mere za prinudni pristup opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Izabrani gradonačelnici treba da pokažu uzdržanost i da preduzmu һitne mere da pokažu svoju posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojiһ zajednica", navodi se u saopštenju poslatom iz američke ambasade u Prištini.

Zabrinut Vučić

Aleksandar Vučić je sinoć u emisiji "Hit tvit“ na televiziji Pink rekao da će se na Kosovu dogoditi "nešto što, do sada nismo videli", te da je situacija "najteža do sada".

Pročitajte još Viola Fon Kramon: Ovde je nešto stvarno loše

"Plašim se nestabilnosti, čak i velikih sukoba, jer znam da Srbi ne mogu više da trpe“, rekao je Vučić. Kurtija je optužio da bi hteo da izigrava Volodimira Zelenskog i da svojim "užasno neodgovornim“ ponašanjem provocira nove sukobe. Ranije je kosovoskog premijera nazivao "terorističkim šljamom“.

Predsednik Srbije je u više navrata zapretio da će Srbija zaštiti Srbe na Kosovu ukoliko budu bili egzistencijalno ugroženi. Nakon ulaska albanskih gradonačelnika u opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok naredio je podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije na najviši nivo. Nije, međutim, jasno šta bi srpska vojska mogla da uradi čak i da dođe do sukoba većih razmera na severu Kosova. Prelazak administrativne linije sa Kosovom izazvao bi novi sukob sa Srbije  sa NATO-om.

Pročitajte još Susret u Ohridu: Nenormalna normalizacija odnosa

Sa sruge strane, vlada u Prištini koristi svaku priliku da pokaže da je Kosovo nezavisna država, da se Srbija ništa ne pita i da ne može ništa da učini. Odgovor Beograda je da dokazuje da se Srbija i te kako pita, da Kosovo nije država i takvu politiku sprovodi preko Srpske liste. Međunarodni posrednici nisu do sada bili ustanju da dve strane primoraju na dogovor.

Nakon formalnog dogovora Vučića i Kurtija u Ohridu u martu o smirivaju tenzija i uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kome se na zapadu aplaudiralo, situacija je dodatno eskalirala.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu