Parlament

Kolovođa današnje naprednjačke rasprave: Narodni poslanik Nebojša Bakarec

Foto: Milica Vučković/FoNet

29. 5. 2023. / 16.19

Dijalog u Skupštini: Predstava nedobre volje

Sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije o radu medija od oktobra 2022. do kraja marta 2023. godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanje o nasilju, je još jednom pokazala da institucionalizovan dijalog nije moguć. Za to vreme predsednik „svih građana“ Aleksandar Vučić poziva lidere opozicije na dijalog, pošto je ultimativno saopštio o čemu neće da razgovara

Tokom rasprave o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije o radu medija od oktobra 2022. do kraja marta 2023. godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanje o nasilju, poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović danas je poručio vlastima da su od štampanih medija napravili "radikalsku Veliku Srbiju, a od televizija sa nacionalnom frekvencijom radikalske talase".

Rekao je i da se sa naslovnih strana medija već 10 godina sipa "nasilje, ludilo, primitivizam i zlo“, a da se na televizijama prikazuju pokvarenjaci, starlete i kriminalci, te da lošu "atmosferu u društvu“ sukreiraju i narodni poslanici.

U sličnom tonu su govorili i neki drugi opozicini poslanici.

A šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac pozvao je vlast da ne ignoriše zahteve građana i poruke upućene sa dosadašnja četiri protesta "Srbija protiv nasilja", među kojima je i da REM počne da radi svoj posao.

"Ispunite zahteve, pa da idemo dalje", rekao je Lutovac i dodao da je Vučić u televizijskom gostovanju u "Hit tvitu“ na Pinku pet puta rekao "ne dam Bratislava Gašića", što je takođe jedan od zahteva protesta "Srbija protiv nasilja“, pa tako zapravo poručio da od dijaloga nema ništa.

Poslanici opozicije koja sebe naziva državotvornom i patriotskom zatražili su, mimo dnevnog reda, od predsednika parlamenta Vladimira Orlića da sazove posebnu sednicu Skupštine o Kosovu do kraja maja, jer se na Kosovu za Srbe sve raspada, a za to su krivi politika Vučića i SNS-a koji su od 2013. godine "pristajali na sve secesionističke zahteve“.

Dan Nebojše Bakareca  

Na naprednjačkoj strani je glavnu reč ovog puta vodio poslanik Nebojša Bakarec, onako kako to on već radi, vređao je i svašta nešto pričao po ustaljenoj mantri "Vućić je veličanstven“, a opozicioni poslanici su "mrmoti i izdajnici i nasilnici“ i, uopšte, šolakovci.

Pripovedao je Bakarec u više naleta o "zapadnom hibridnom ratu“, da je opozicija održala "četiri nasilna mitinga“ i da peti, u petak, "treba da bude državni udar“, a cilj protesta je, naravno, da se ruši Vučić, čemu se, naravno, raduju Hrvati koji u hiljadama dolaze na opozicione mitinge u Beogradu.

N1 i Nova S su, kaže Bakarec, "operativni centri“ protesta za rušenje Vučić, a lideri opozicije puki izvršetilji Šolakove volje koja se rukovodi, kaže, intereesima United Media grupe.

A na RTS-u, priča Bakarec, caruje opozicija, a Vučiću hoće da "otkinu glavu“, itd.

Dijalog sa "lešinarima“

Za to vreme predsednik Srbije one koje je nazivao "hijenama i lešinarima“ poziva na dijalog, s tim što ministra unutrašnjih poslova Batu Gšića "ne da“, a ni od suštinskih promena u REM-u nema ništa.

Predstavnici vlasti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom već danima ponavljaju da je pravi organizator protesta "Srbija protiv nasilja“ Dragan Šolak sa ciljem da na silu dobije nacionalnu frekvenciju za svoje televizije, a da su građani koji demonstriraju dobri, ali da su naseli pokvarenom Šolaku.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je danas i da je parlament konačno konstatovao ostavku ministra prosvete Branka Ružića koju je podneo 7. maja, posle tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

 

​​Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu