Kultura

Savremena scena zavisi od entuzijazma: Kondenz festival

Foto: Stanica

31. 5. 2023. / 14.08

Otvoreno pismo Maji Gojković: Guslari nisu deo savremene plesne scene

Ministarstvo kulture podržalo je samo jednu novu plesnu produkciju, trećinu budžeta je dalo amaterskim društvima pa i guslarskom projektu, a najviše privatnom Festivalu igre - neki su od povoda Otvorenom pismu više od 150 aktera plesne scene

Na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva, Ministarstvo kulture Srbije ove godine podržalo je samo jednu (!) novu plesnu produkciju, trećina sredstva je dodeljena amaterskim društvima i njihovim projektima pa i guslarskom iako nema veze sa plesom, jedna trećina namenjena civilnom sektoru dodeljena je privatnom Festivalu igre.

To su neki od povoda Otvorenom pismu ministarki kulture Maji Gojković, koje je potpisalo oko 150 aktera savremene plesne scene.

"Među njima ima i plesača iz institucija, iz Baleta Narodnog pozorišta, Bitef Dance kompanije, iz škola, što se još nikad nije desilo“, kaže za portal "Vremena“ Marijana Cvetković koja je osnovala Stanicu – Servis za savremeni ples, jednu od regionalno i međunarodno najaktivnijih organizacija u oblasti kulture i umetnosti, svojevrsno čvorište domaće savremene plesne scene.

Navodi da čak i ta jedna plesna produkcija koja će dobiti finansijsku podršku od Ministarstva "nije profesionalna već je diplomska predstava Instituta za umetničku igru“, i naglašava da se "još nikad nije desilo da privatni festival, Festival za igru, dobije više novca od Bitef festivala koji nije privatna manifestacija“.

"Činjenica da će Ministarstvo u okviru konkursa za savremeni ples finansirati guslarski projekat, mislim da je nemoguće komentarisati.“

Marijana Cvetković kaže da je "među onima koji će dobiti novac pet fantomskih organizacija koje nemaju čak ni profil na Fejsbuku“, kao i da je u "komisiji bila članica predsedništva Udruženja baletskih umetnika Srbije kome je dodeljeno tri miliona dinara“.

"Ovim koruptivnim mehanizmom je ugrožen konkurs, a ministarka Maja Gojković ga je svojim potpisom legitimisala“, kaže Marijana Cvetković.

U otvorenom pismu Maji Gojković traži se preispitivanje svih odluka komisije.

"Mi nemamo nikakav kontakt sa Ministarstvom, niti smo ga imali, zato nam je ovaj put, Otvoreno pismo, jedini način da nas čuju“, kaže Marijana Cvetković i podseća da je upravo zbog toga, nezavisna plesna scena 2016. godine tužila i Ministarstvo kulture kad je polovinu sredstava za finansiranje dodelila Beogradskom plesnom festivalu. Proces su nakon dve godine, dobili.

U Otvorenom pismu piše i da su ovogodišnji rezultati konkursa  devastirajući "i govore da smo u odsustvu bilo kakve sistemske kulturne politike za ples i uopšte savremeno stvaralaštvo, ali i o duboko zabrinjavajućoj nekompetentnosti Ministarstva kulture i njenih komisija da se bave ovako važnim zadacima.“

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu