Beograd

Istorijski i kulturni toponim Beograda: Stari savski most

Foto: Tanjug

31. 5. 2023. / 14.53

Stari savski most: Šapić odložio rušenje

Gradonačelnik Beograda je rekao da će rušenje početi tek kada bude izrađen projekat za tunel, dok je projekat novog mosta gotovo završen

Uklanjanje Starog savskog mosta neće početi u junu, kako je u februaru najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. On je danas rekao da će rušenje početi tek kada projekat tunela stigne do nivoa projekta novog mosta koji je gotovo završen. Ovaj tunel trebalo bi da bude probijen od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta.

Prema njegovim rečima, novi Savski most ne bi imao punu upotrebnu vrednost ukoliko bi se završio kod Ekonomskog fakulteta i ne bi bio spojen sa tunelom, preneo je "Blic“.

Pročitajte još Stari savski most: Šapić obmanjuje građane

Izgradnja novog savskog mosta i tunelske veze počeće istovremeno, kazao je Šapić, dodavši da su objedinjeni projekti novog mosta i tunela koji će povezati taj deo grada sa Slanačkim putem. 

On je istakao da postoji velika verovatnoća da izvođenje zajedničih radova na ta dva projekta počne na proleće ili leto naredne godine.

Kako je sve počelo? 

Gradske vlasti su o rekonstrukciji Starog savskog mosta govorile godinama unazad. Dok je Goran Vesić bio zamenik gradonačelnika Beograda postalo je jasno da most neće biti rekonstruisan, već kako je tada najavljivano, razmontiran i prebačen na drugu lokaciju. Brojni građani protivli su se ovoj ideji.

Tokom predizborne kampanje u februaru prošle godine raspravljalo se o temi uklanjanja Starog savskog mosta. Tada je Šapić, dok još uvek nije postao gradonačelnik izjavio da će ukoliko dođe na tu funkciju jedan od njegovih prvih zadataka biti izmeštanje Starog savskog mosta.

Pročitajte još Stari Savski most: Oštećenja vidljiva golim okom

"Ja sam za sklanjanje ovog rugla od mosta, na kojem ne postoji čovek koji nije izbušio makar pet puta gume, most koji ne može da primi broj automobila na nivou 1950. godine, most za koji ne znate kada prelazite preko njega da li će da se sruši ili stvara veću buku“, izjavio je ranije Šapić.

Kako će izgledati novi most?

Prema dosadašnjim najavama, novi most će imati četiri saobraćajne trake, pešačku i biciklističku stazu.

"Radimo novi Savski most sa četiri trake, sa pešačkom i biciklističkom stazom. Neće biti toliko kolapsa zato što je u poslednjih nekoliko godina sam od sebe izbacio količinu vozila koji prelaze preko njega. Sa mosta će se ulaziti u tunel kod Ulice Despota Stefana“, rekao je Šapić.

Svojevremeno je Grad Beograd organizovao i onlajn glasanje i pitao građane gde da bude prebačen Stari savski most, a prema toj anketi, kako je tada saopšteno, pobedio je predlog da on bude postavljen u parku na ušću.

A.E./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu