Prosveta

Foto: Tanjug

2. 6. 2023. / 18.02

Nagli kraj školske godine: Odluka štetna za sve

Odluka Vlade Srbije da se školska godina završi sledeće srede je jedan oblik nasilja s obzirom na činjenicu da je ta odluka bila ishitrena, nepromišljena i u svakom mogućem smislu štetna za ceo obrazovni sistem, kaže Vesna Vojvodić Mitrović, portparolka Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost

Vest da će škoska godina biti završena već 6. juna iznenadila je kako roditelj i učenike, tako i prosvetne radnike. Naznaka da ovo može da se desi nije bilo. Vest se prvo pojavila u medijima i na društvenim mrežama, a prosvetnim radnicima naknadno su stigle instrukcije kako da zaključe ocena.

Naprasna odluka da se skrati školska godinu za Vesna Vojvodić Mitrović, profesorku srpskog jezika i književnosti i portparolku Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost je loša i po učenike i po nastavnike.

"Mi smo odluku Vlade doživeli kao jedan oblik nasilja s obzirom na činjenicu da je ta odluka bila ishitrena, nepromišljena i u svakom mogućem smislu štetna za ceo obrazovni sistem” kaže Vojvodić Mitrović za portal “Vremena”.

Nepoštovanje prosvetara

Sam način da se odluka saopšti putem mediji bez konsultovanja onih kojih se ta odluka najviše tiče, za Vojvodić Mitrović je pokazatelj manjka poštovanja prema svima u prosveti.

"To je bilo jako ponižavajuće juče za sve nas, pogotovo jer je nemoguće istovremeno izaći u susret toj odluci i ispoštovati zakonsku regulativu. To znači da vi dolazite u jedan niz kontradiktornih uputstava. Na primer, treba do utorka dati obrazloženjem svakom učeniku zašto je njegova zaključna ocena upravo ta, zatim treba da tu ocenu zaključite, a da pritom mnoge kolege imaju prvi susret sa nekim odeljenjima po rasporedu tek u sredu” objašnjava Vojvodić Mitrović.

Prema njenim rečima, u praksi bi to značilo da će učenici u različitim izmišljenim terminima dolaziti u ponedeljak i utorak u školu, gde će umesto regularnih šest ili sedam časova imati više od deset jer će prisustvovati zaključivanju ocena iz onih predmeta koji nisu taj dan po rasporedu.

Javnost ocenjivanja

"Drugi problem je kada vi zaključite ocenu, ako uopšte imate sve elemente, kako onda kod onih učenika koji izraze želju da do 20. juna te ocene koriguju? Vama elektronski dnevnik kada zaključite ne daje više mogućnost upisivanja novih ocena. To znači da Vi to sve morate odeljenskom veću da isporučite, da pišete eseje za onog ili ovog đaka, pa da Vam poništi veće tu ocenu, što je zaista nepotrebno i ponižavajuće” kaže naša sagovornica.

Ona takođe navodi da ova odluka dovodi u pitanje javnost ocenjivanja i da će nastavnici biti u problemu da učenike ocenjuju jedan na jedan ukoliko nemaju ni jednog svedoka u blizini.

Vojvodić Mitrović ističe da ukidanje nastavnog dela školske godine nije adekvatno rešenje kako bi se vodila priča o solidarnosti i empatiji, što se od nastavnika traži da bude glavni fokus od 6. do 20. juna.

I Sindikat radnika u prostveti Srbije ocenili su da je odluka Vlade Srbije o skraćenju škoske godine nepromišljena.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu