Hronika

Priveden novinar: Boško Savković

Foto: Medija centar

4. 6. 2023. / 21.07

Priveden Boško Savković: Sumnja se da je nosio lutku obešenog predsednika

Pre nego što su ga, po izjavi njegove ćerke, privela četiri muškarca bez naloga, premijerka Brnabić je na Tviteru podelila fotografiju sa lutkom obešenog predsednika. Predsednik je rekao da je njegov posao da trpi „čak i ogoljene pretnje smrću“

Novinar Boško Savković priveden je danas pod sumnjom da je na protestu "Srbija protiv nasilja“ u subotu nosio "obešenu lutku sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

Nekoliko sati pre nego što je priveden, premijerka Srbije Ana Brnabić podelila je na Tviteru fotografiju sa petog protesta "Srbija protiv nasilja“ na kojoj je transparent sa kojeg visi lutka sa likom Aleksandra Vučića na vešalima.

Ona je javno upitala kako to objasniti deci, a njen tvit i fotografiju deli veliki broj članova SNS.

Savkovićeva ćerka Emilija rekla je za "Danas“ da su se četvorica muškaraca pojavila kod njih na vratima bez ikakvog naloga za privođenje.

"Nas 15 se skupilo kod spomenika Nikole Pašića. Transparent je sve vreme bio tu i na slikama se pojavila i neka lutka. Čekamo šta će biti. Reč je o lutki koju premijerka Srbije kači na tviter nalog. Transparent je i dalje kod nas, gledamo u njega. Inspektori koji su došli su ga videli. Ali sa lutkom nemamo veze“, rekla je Emilija Savković.

Na svečanosti u Palati Srbije, povodom Dana ministarstva untrašnjih poslova i Dana policije, predsednik Vučić je naveo da je na jučerašnjem protestu "Srbija protiv nasilja" "nošena lutka obešenog predsednika“, i izjavio da je njegov posao da trpi čak i "ogoljene pretnje smrću".

"Moj posao je da trpim takve svinjarije i gadosti jer sam predsednik države. Ne znam da li se to goni po službenoj dužnosti", rekao je Vučić.

Boško Savković će, prema nezvaničnim informacija, sutra izaći pred tužioca. Stavlja mu se na teret pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka i bezbednosti. Određeno mu je zadržavanje od 48 sati.

Između ostalog, Boško Savković je osnivač satiričnog lista "Naša krmača“, koja je bila i ostala simbol borbe za slobodu novinarstva, jedna od najtvrđih tačaka otpora Miloševićevom samovlašću.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu