Srbija

Foto: Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

12. 6. 2023. / 14.15

Vanredno stanje u 26 gradova zbog poplava: Najkritičnije na teritoriji Čačka

Obilne padavine sinoć su izazvale poplave na teritoriji Kruševca, Jagodine i Čačka gde je tokom noći evakuisiano šest osoba, od kojih dvoje dece. Trenutno je najkritičnije u Čačku, saopštio je MUP

U 26 gradova i opština u Srbiji trenutno je na snazi vanredna situacija. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, tokom protekle noći, na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine, evakuisali su ukupno šest osoba, od kojih dvoje dece. Trenutno je najkritičnije na teritoriji Grada Čačka, saopštio je MUP.

"Trenutno je najkritičnije na teritoriji Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode. Na terenu su pripadnici MUP, koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija“, rekao je načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora MUP za vanredne situacije Nedeljko Gagić.

Foto: Ozon.rs

Poplavljen vrtić u nasleju Košutnjak

Usled obilnih padavina koje su tokom prošle noći pogodile grad Čačak voda je prodrla i u vrtić Boško Buha koji se nalazi u čačanskom naselju Košutnjak.  Deca iz ovog vrtića zajedno sa vaspitačima odmah su preusmerena u vrtić "Neven“.

Pod vodom se ponovo našlo naselje Trbušani, dok je u gradu kritično u MZ Park, Prvomajskoj ulici, naseljima Jezdina, Trnava. Potopljeno je i preko 20 automobila. Sve jedinice Civilne zaštite su na terenu, kao i sva javna preduzeća. Tokom dana biće uvedena vanredna situacija kako bi se sva sredstva usmerila u saniranje poplava.

Vrtić "Boško Buha" polavljen je jutros usled obilnih padavina u Čačku.Foto: Tanjug

"U dve sobe ogromna količina vode je bila, direktorka je odmah pozvala izvođače radova jer je pre dve godine rekonstruisan krov u potpunosti da dođu na lice mesta da vide u čemu je reč i ustanovili su da je zapušen deo oluka iznad dve sobe gde odvodi vodu i kada su otklonili to izašla je ogromna količina vode, inače krov nije ni na jednom mestu oštećen bio", rekla je Marina Janković zamenica direktora PU "Radost" u Čačku, za Euronews.

Građani da prate instrukcije MUP-a

"Zajedno sa Vatrogascima spasiocima radimo od rano jutros, izvukli smo preko deset vozila da se ne bi oštetila, nažalost ima sigurno još toliko koji su ostali pod vodom jer nismo mogli da stignemo na vreme da ih izvučemo”, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević. Foto: Ozon.rs

"Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da se ne kreću po poplavljenim područjima, uz obale reka i po nasipima i da prate prognoze RHMZ-a. Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće treba da na ulazu postave džakove sa peskom, da isključe struju u objektu i da se popnu na više etaže objekta, kao i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193 ili policiju na telefon 192“, poručio je Gagić.

Poplavljena i opština Koceljeva

Obilne padavine izazvale su probleme i u opštini Koceljeva. U selima Ljutice i Šabačka Kamenica u opštini Koceljeva juče su se izlile pritoke Tamnave – Kozarica i Šeševica i poplavile okolna imanja, dvorišta.

U opštini Koceljeva, koja ima 17 sela, vanredna situacija traje od 19. maja.

Z.S./Ozon.rs/Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu