Beogradski univerzitet

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

13. 6. 2023. / 17.55

Studenti: Najveći problem je gde stanovati

Pored problema stanovanja, studenti su naveli i cene obroka u menzama za samofinansirajuće studente, a tu su i previsoke školarine

Najveći problem tokom studija, studenti izdvajaju problem stanovanja, gotovo trećina njih, pokazalo je istraživanje "Stavovi studenata o studiranju na Beogradskom univerzitetu", koje su sproveli studenti Fakulteta političkih nauka.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj ispitanika živi u studentskim domovima, dok jedna četvrtina žive kao podstanari.

Studenti, sa kojima smo razgovarali, navode da je pre nekoliko godina bilo lakše da pronađu stan sa pristojnim uslovima i povoljnom cenom. Situacija je danas dosta drugačija.

Iskustva studenata

"Nedavno sam imala neprijatnu situaciju gde mi je prvobitna kirija povećana čak tri puta, tako da sam trenutno kod rodbine u Beogradu. Ovo mi se dogodilo u toku ispitnog roka, što je najgori period po studente", rekla je za portal "Vremena" studentkinja Ksenija Simović. 

Njena koleginica, Ana Knežević za portal "Vremena" navodi svoju situaciju gde je zbog lošeg ponašanja stanodavca morala da izađe iz stana.

"Stanodavac kod kog sam živela, nije poštovao moju privatnost i često je dolazio u stan bez najave, kontrolisao je sobe kada nismo tu. Povećavao je kirije, najviše u vreme pandemije. Postavljao određene uslove kao što su na primer, da ne smemo dovoditi nikoga u stan, ograničavao vreme uključivanja mašine za pranje veša i slično."

Takođe, ono sa čime se susreću studenti tokom potrage za stanovima jeste da stanodavci žele da izdaju stanove samo studentkinjama, ali ne i studentima.

Cena školarine 

Pored problema stanovanja, studenti su naveli i cene obroka u menzama za samofinansirajuće studente. 

Istraživanje je pokazalo da 69 odsto anketiranih smatra da bi cene u studentskim menzama za samofinansirajuće studente trebalo umanjiti u odnosu na trenutne. 

Trenutne cene za samofinansirajuće studente za sva tri obroka iznose 680 dinara, dok je za budžetske studente dnevni iznos 266 dinara.  

Dalje, istarživanje je ukazalo i na problem visokih školarina. Nakon problema stanovanja, studenti kao naredni problem navode visoke školarine, skoro trećina anketiranih.

Jedna od studentkinja Fakulteta političkih nauka koja je na samofinansiranju, i koristi dom i menzu po ekonomskoj ceni kaže da studenti koji su na samofinasiranju moraju da pronađu neki posao i rade jer su cene školarina previsoke i roditelji generalno nemaju novca da isplate jednu godinu, a kamoli četiri. 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu