Kultura

Tradicionalno mesto: Krokodil prošle godine u Muzeju Jugoslavije

Foto: SEEcult

14. 6. 2023. / 18.57

15. KROKODIL: Zvezda festivala je nemački pisac Bernhard Šlink

Zbog kiše, sutrašnje svečano otvaranje festivala kao i svi programi u petak biće u Bioskopskoj sali Kulturnog centra Beograda, a svi naredni na uobičajenom mestu - ispred Muzeja Jugoslavije. Novost ovogodišnjeg KROKODIL-a su celodnevni programi

Sutra počinje 15. festival KROKODIL (Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju) scenskim čitanjem dramskog teksta “Urotnici” Vladimira Arsenijevića i Igora Štiksa.

Ali, zbog najavljene kiše, festival neće biti otvoren ispred Muzeja Jugoslavije kako je to uobičajeno, već u bioskopskoj sali Kulturnog centra Beograda. Tu će biti održani i svi programi u petak, dok će oni naredni, dakle, u subotu i u nedelju, biti na tradicionalnom prostoru KROKODILA, ispred Muzeja Jugoslavije.

Scenski tekst "Urotnici“ je nastao kao melanž sastavljen od eseja sakupljenih u Krokodilovoj ediciji Zajednička čitaonica i bavljenjem idejom zajedničkog jezika i književnosti. Tekst će čitati glumci Ateljea 212: Svetozar Cvetković, Katarina Žutić, Dejan Dedić i Marko Grabež, u režiji Borisa Lješevića.

Velika promena ovogodišnjeg izdanja KROKODIL je što su programi celodnevni, počinju u 11 časova, i traju simultano na nekoliko bina. Najavljen je i prostor za hranu.

Zvezda ovogodišnjeg KROKODIL-a je nemački pisac Bernhard Šlink, koji će 17. juna čitati odlomke iz romana “Olga”.

Prema navodima organizatora, sa Šlinkom su bili u komunikaciji poslednjih sedam godina, i za razliku od drugih pisaca njegovog kalibra sa kojima se u takvoj vrsti saradnje  najčešće vremenom stvori prijateljski odnos, sa njim to nije bio slučaj.  "Korespodencije sa njim je uvek bila izrazito profesionalna, egzaktna i jasna. Pa ipak, videli smo jasni želju da ove godine dođe u Beograd. Samostalno je još u januaru kupio avionsku kartu i čini se da se izrazito raduje susretu sa beogradskom publikom”, rekla je medijima Milena Berić iz Udruženja "Krokodil“.

Festival je ove godine fokusiran na literarne stvaraoce, pa tako predstavlja četvoro autora/autorki po večeri sa intermecima u kojima će se govoriti o aktuelnim društveno-političkim temama kojima se Udruženje Krokodil bavi. Program će biti isprepletan muzičkim nastupima Zorana Predina, LP Dua i Sare Renar.

Modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, KROKODIL je postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Dosad je održano 13 letnjih festivala i više od 15 gostujućih izdanja tog festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće gotovo 400 pisaca iz Srbije, regiona i Evrope.

Ovogodišnji KROKODIL traje do 18. juna.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu