Beograd

Šarena zastava i Narodna skupština: Parada ponosa u Beogradu 2021.

Foto: AP

15. 6. 2023. / 21.24

Prajd nije potvrđen: Pravo na slobodu okupljanja može da bude ukinuto

Goran Miletić smatra da gradska vlast nije raspoložena da potvrdi Paradu ponosa iako je još prošle godine zakazana za 9. septembar. Aleksandar Šapić je poručio sugrađanima da dođu na Beogradski festival porodice, koji će, kako je rekao, biti prava parada ponosa

"Ljudska prava u Srbiji nažalost nisu garantovana, a ono za šta se LGBT populacija jednom izborila, kao što je sloboda okupljanja, može da bude ukinuto nečijom odlukom da ponovo bude zabrane Prajda", rekao je danas Goran Miletić direktor Beograd Prajda.

Naime, prema njegovim rečima, "beogradska Nedelja ponosa zakazana je još prošle godine za 9. septembar i to je poznato i javnosti i vlastima, ali sa vlastima još nema ozbiljnijih dogovora, jer oni očigledno još nisu raspoloženi za to".

Miletić je naveo da je LGBT populacija iz prošlogodišnjeg Evroprajda naučila da su "ipak građani oni u čijim rukama je meka moć i krajnja odluka da li će ljudska prava biti poštovana".

Beogradske parade ponosa dotakao se danas i Vladimir Pajić, predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG), govoreći o festivalu Beogradski dani porodice koji je trebalo da se održi ovog vikenda, ali ga je gradonačelnik Aleksandar Šapić odložio, pozivajući se na loše vreme.

"PSG je protiv poruka koje je su poslate tokom promocije Beogradskog festivala porodice“, aludirajući na poziv Šapića sugrađanima da dođu na "pravu paradu ponosa".

"To se ispostavilo konfliktno prema Paradi ponosa i opet je Šapić napravilo podelu u društvu, na maliciozan način suprotstavio ono što je porodica u njegovim viđenju i viđenju Srpske napredne stranke, onome kako bi porodica trebalo da izgleda“, rekao je Pajić.

"Može li da na Festival porodice  dođe i premijerka Srbije Ana Brnabić sa svojom porodicom, za koju smatramo da jeste porodica, ukoliko je to ‘prava parada ponosa’ kako je to rekao Šapić“, upitao je predsednik Gradskog odbora PSG Vladimir Pajić.

Iz Beograd prajda najavljuju da će u septembru učestvovati više od 20 umetnika, umetnica i performera, uz više od 50 događaja na više od 10 lokacija. Naveo je da će ruta šetnje biti od parka Manjež, pored zgrade Vlade, kroz Kralja Milana i Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije i nazad do parka Manjež.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu