Prosveta

Foto: Promo

16. 6. 2023. / 19.56

Motivisanje budućih nastavnika: Fondacija „Studenica“ je stipendirala preko 2000 studenata

Svojim primerom želi da podstakne druge da bez odlaganja i konkretnim akcijama, maksimalno doprinesu da se profesiji učitelja i nastavnika vrati zaslužen status i dostojanstvo

Prosvetni radnici poslednjih nekoliko godina više puta su ukazivali da su loš materijalni status, ali i brojni drugi problemi unizili nastavničku profesiju i da su neophodne suštinske reforme u obrazovanju.

Jedna od posledica pomenutih okolnosti je sve manje interesovanja za fakultete koji obrazuju nastavnike i profesore.

Rezultati prošlogodišnjeg upisa na studije pokazali su da se samo osam maturanata prijavilo za nastavnički smer matematika i računarstvo na Matematičkom fakultetu u Beogradu, a da se za nastavu hemije prijavilo svega petoro budućih brucoša, dok je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu samo jedan maturant poželeo da bude nastavnik hemije.

U želji da pruži konkretan doprinos kojim bi se mladi ljudi motivisali za nastavnička zanimanja, Fondacija "Studenica“ stipendira najbolje studente fakulteta koji obrazuju mlade naraštaje za učiteljska i nastavnička zanimanja, i to već 30 godina.

Fondacija "Studenica" je stipendirala preko dve hiljade mladih svih obrazovnih profila, od kojih su mnogi danas lideri naučnog, javnog i poslovnog života Srbije, regiona i sveta.

Nedavno je doneta odluka da početkom ove akademske godine Fondacija  dodeli po jednu stipendiju najbolje rangiranim kandidatima na prijemnom ispitu na pedagoškim fakultetima u Srbiji sa Kosovom i Metohijom (ukupno šest fakulteta i dva ogranka), kao i na katedrama za srpski jezik i matematiku odgovarajućih fakulteta u čitavoj Srbiji sa KiM.

Fondacija "Studenica“, piše u saopštenju, svojim primerom želi da podstakne druge da "svako u svom domenu, bez odlaganja i konkretnim akcijama, maksimalno doprinese da se profesiji učitelja i nastavnika vrati zaslužen status i dostojanstvo, te da se tako budućim naraštajima omogući kvalitetno obrazovanje i vaspitanje kao uslov opstanka društva u celini.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će plate u prosveti do početka 2024. godine biti uvećane za oko 16 odsto.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu