Dan očeva

Foto: Tanjug

18. 6. 2023. / 16.21

Inicijativa: Uključiti očeve u život porodice

Očevi u Srbiji ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece iako je uloga oca u odrastanju deteta presudna, pokazalo je istraživanje Udruženja „Prvi put s ocem“ koje traži da se uvede Nacionalni dan očeva

Udruženje "Prvi put s ocem" pokrenulo je inicijativu da se u Srbiji uvede Nacionalni dan očeva.

Današnji Međunarodni dan očeva bio je povod  da Udruženje uputili poziv Ministarstvu za brigu o porodici i ministarki Dariji Kisić da podrže tu inicijativu i da se priključi kampanji da se očevi aktivno uključe u svakodnevni život svoje porodice.

Istraživanje koje je Udruženje sprovelo,  pokazalo je da 61,6 odsto ispitanika smatra da očevi ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece, dok nešto više od trećine (36,6 odsto) ipak misli da su i mama i tata podelili svoje dužnosti.

Prema rezultatima ankete, 68,8 odsto se izjasnilo da je otac presudan u odrastanju deteta tek od treće godine pa sve do puberteta, a skoro četvrtina (21,1 odsto) misli da je tata bitan deci tek u pubertetu. Samo 10 odsto roditelja vidi oca kao bitnu figuru u odrastanju dece od samog rođenja bebe.

Na pitanje koja ja najvažnija uloga oca u porodici, 60,9 odsto smatra da je to podela svih obaveza sa suprugom. Da je najvažnija uloga oca da bude autoritet deci smatra 27,6 odsto roditelja, dok 11,5 odsto vidi glavnu ulogu oca kao nekog ko se brine o materijalnom stanju porodice.

Na pitanje čija je uloga u porodici važnija, 90,7 odsto je misli da je podjednako važna i majčina i očeva, dok je oko 10 odsto ispitanika dalo prednost majci.

Većina ispitanika smatra da je uloga oca podjednako bitna za odrastanje i dečaka i devojčice, čak njih 92 odsto, dok samo šest odsto smatra da je otac bitniji za razvoj dečaka, a dva odsto da je važniji za razvoj devojčice.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu