Kriza na Kosovu

Peter Stano

Foto: Yu Tube

21. 6. 2023. / 19.37

Sastanak u Briselu: Datum je neizvestan, a vremena za gubljenje nema

Iako je najavljivano da se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti očekuju sutra u Briselu, Peter Stano kaže da datum još nije određen, i da je rok kraj nedelje

Datum održavanja sastanka između predsednika Srbije Aleksnadra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu  i dalje nije potvrđen.

"Važno je da imamo sastanak u Briselu, nemam nikakve novosti ili saznanja o datumu održavanja tog sastanka, ali danas je sreda, do kraja nedelje imamo još dva dana, ali sada ne mogu da potvrdim nijedan dan, niti datum za sastanak“, kazao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Visoki predstavnik, Žozep Borelj, pozvao je dvojicu lidera da dođu u Brisel do kraja ove nedelje. Čekamo i nadamo se da ćemo moći da objavimo datum i vreme tog sastanka i da onda razgovaramo o modalitetima. Nemamo vremena za gubljenje. Vreme je za akcije, a ne za reči i nagađanja“, rekao je Stano.

Na poziv koji je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj uputio Kurtiju i Vučiću da dođu u Brisel i razgovaraju o rešenju krize na severu KiM, premijer privremenih prištinskih institucija izrazio je spremnost, jer kako je rekao na sastanku će izneti sve podatke koje imaju o "kidnapovanju" trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga.

U nedelju, predsednik Vučić je rekao da će odluku da li će ići u Brisel ili ne doneti  24 sata pre sastanka, kao i da će to biti taktičko pitanje a ne političko. Kasnije je rekao da se "neće sastati sa Kurtijem dok svi uhapšeni Srbi ne budu pušteni, gradonačelnici četiri opštine na severu ne budu smenjeni, a policijske snage ne budu uklonjene iz opština na severu”.

Kao mogući datumi za sastanak u Briselu navedeni su 22. i 23. jun. Kurti je danas otputovao u Italiju, dok će u četvrtak biti u Svetoj stolici u Vatikanu gde će se sastati sa papom Franjom. Nakon Vatikana, očekuje se da će otputovati u Brisel, kako bi pozitivno odgovorio na Borelov poziv.

S.Ć./Euractiv

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu